The Economist: Înlocuirea lui Morar, o dovadă a toleranţei faţă de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile despre înlocuirea lui Daniel Morar (foto) din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt simptomatice pentru toleranţa la corupţie a societăţii

Discuţiile despre înlocuirea lui Daniel Morar (foto) din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt simptomatice pentru toleranţa la corupţie a societăţii româneşti, consideră "The Economist".

Publicaţia i-a dedicat un articol lui Morar, intitulat "Dl Prea Curat?", în care se lasă de înţeles că, dacă procurorul-şef al DNA va fi schimbat, anvergura evenimentului va lua conotaţii internaţionale.

"A combate corupţia într-o ţară care o tolerează este o slujbă de om singuratic, iar Daniel Morar ar putea să n-o mai aibă pe a sa pentru mult timp", se arată în articol.

Dacă Daniel Morar va fi înlocuit din funcţie după expirarea mandatului său la 12 august, "tema politică cea mai fierbinte din România va deveni una internaţională", mai spune "The Economist", care aminteşte că în ultimul raport de monitorizare pe justiţie Comisia Europeană a lăudat DNA.

"Parlamentul României, în schimb, nu împărtăşeşte această admiraţie. Îşi foloseşte dreptul de veto pentru a împiedica ajungerea în instanţă a celor mai fierbinţi cazuri ale dl Morar", remarcă publicaţia britanică.

La încheierea materialului, "The Economist" afirmă că "dificultăţile dlui Morar sunt însă un simptom al unei culturi în care corupţia nu este echivalată cu dezonoarea".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite