Tezaur de bani de aur predat procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tezaur de bani de aur predat procurorilor
Tezaur de bani de aur predat procurorilor

Cel mai mare tezaur dacic monetar de aur descoperit până acum pe teritoriul României a fost prezentat în premieră, ieri, la Alba Iulia. Tezaurul conţine 144 de monede de tip koson, din aur, care cântăresc peste un kilogram.

Citeşte şi:

Hunedoara: De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat

Monedele au fost predate, la 2 septembrie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de un locuitor al zonei Munţilor Orăştiei, unde se află mai multe cetăţi dacice. Zona este binecunoscută pentru activitatea căutătorilor de comori, porecliţi chiar „kosonari“.

„Un cetăţean român a anunţat că deţine un tezaur de monede koson. A invocat buna-credinţă şi cunoaşterea dispoziţiilor legale potrivit cărora cetăţenii care posedă anumite artefacte de valoare pot şi trebuie să le depună la autorităţi şi de asemenea, pot obţine şi o recompensă“, a spus Augustin Lazăr, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă
Curtea de Apel Alba Iulia.

Recompensa va fi stabilită după ce va fi cunoscută valoarea totală a monedelor, în urma unei expertize de specialitate. Subcomisarul Marius Ciută de la Inspectoratul de Poliţie Alba a declarat că valoarea unei monede pe piaţa neagră este de aproximativ 600 de euro.  

Monedele care datează din anul 42 înainte de Hristos vor fi evaluate la Bucureşti. Specialiştii spun că acestea nu aveau valoare comercială şi erau acordate drept recompensă soldaţilor din legiunile romane. Majoritatea sunt făcute din aur din Munţii Apuseni şi au o greutate cuprinsă între 8,20 şi 8,80 de grame. În tezaur se găsesc  şi 44 de monede considerate originale şi care au fost bătute în Imperiul Roman.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite