„Terorişti“ de Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi algerieni, suspectaţi de legături cu Al-Qaeda, au domiciliul în satul Tămăoani. Kamel Abbachi şi Mourad Boussaha Samir sunt căsătoriţi cu fete din sat, socrii au doar vorbe bune despre ei, iar restul sătenilor habar n-au că le-a trecut terorismul prin bătătură.

Al-Quaeda, terorism, tabere de pregătire, celule. Termeni cu care sătenii din Tămăoani nu sunt familiarizaţi. De „arabu’ lu’ Lungu” şi „arabu’ lu’ Bordei” au auzit însă. I-au şi văzut de câteva ori, s-au minunat că-s băieţi buni şi liniştiţi şi cam atât. Kamel Abbachi s-a căsătorit cu Irina Emanuela Bordei pe 2 noiembrie 2001.

„Nu l-am văzut decât de vreo câteva ori şi atunci doar de la distanţă. Nu stătea de vorbă cu nimeni din sat. Trăgea maşina în curtea socrilor şi apoi intra în casă. Câteodată mai aducea câte un prieten. Nu făceau petreceri sau alte de astea”, povesteşte una dintre vecine. Cât despre tabere de antrenament sau alte „operaţiuni militare”, lumea este şi mai uimită. „Dacă ar fi fost aşa ceva la noi, am fi aflat”, spune sigur pe el şi primarul Ioan Nelu Munteanu.

„Kamel e băiat bun“

Soţii Bordei, socrii lui Kamel Abbachi, spun despre ginerele lor că este un om bun şi nu cred în legăturile lui cu teroriştii. „Noi nu ştim nimic despre terorism şi alte lucruri asemenea. Este băiat bun şi ne-am înţeles foarte bine cu el”, spun socrii. Irina şi Kamel s-au cunoscut în Italia în 1996. Împreună au o fetiţă în vârstă de opt ani.

Potrivit socrilor, până la momentul arestării lui Kamel, în noiembrie 2007, soţii Abbachi locuiau în Bucureşti şi aveau afaceri în complexul Europa, conform declaraţiilor făcute de socri. De altfel, deşi avea domiciul stabil în Tămăoani, Kamel nu a locuit niciodată în sat. Are o garsonieră în Bucureşti, unde soţia lui locuieşte şi în prezent.

Autorităţile gălăţene nu spun acelaşi lucru despre algerian. „Împreună cu mai multe persoane de origine islamică s-a asociat în vederea săvârşirii de acte teroriste, a procurat documente de identitate false şi locuri de muncă fictive şi a înlesnit în acest mod pătrunderea în spaţiul comunitar a mai multor cetăţeni de origine islamică, primind în schimb diverse sume de bani”, ne-a declarat Gina Ignat, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi. Ea a mai precizat că sumele încasate variau între 1.500 şi 6.000 de euro de persoană.

Samir: „Adio, România!”

Celălalt arab cu buletin de Tămăoani se numeşte Mourad Boussaha Samir şi este tot algerian. El este căsătorit cu Angela Lungu şi nu a mai venit prin localitate (şi nici în România) de circa trei ani.

Părinţii femeii, Ruxandra şi Dumitru Lungu, sunt oameni simpli. Ei refuză să creadă că ginerele lor ar fi terorist internaţional periculos, dar spun că nu au fost de acord, la început, cu căsătoria.

„Noi nu prea am fost de acord, dar nu am avut ce face. Dacă ei i-a plăcut, asta e... Au şi un copil. Nu a stat aici, la Tămăoani, decât vreo săptămână, până s-au căsătorit, pe urmă au plecat”, ne-a spus mama Angelei. „Nu am de ce să fiu supărat pe el. Sunt vreo trei ani de când au plecat din ţară, iar când a plecat a spus «Adio, România!». Pe urmă mi-a zis, la telefon, că are o interdicţie şi nu mai poate veni 15 ani în ţară”, a spus Dumitru Lungu.

Despre Samir, „arabu’ lu’ Lungu”, sătenii nu-şi mai amintesc mai nimic. „N-a fost o nuntă ca pe la noi, cu lăutari, masă mare, rochie de mireasă sau aşa ceva. Doar au făcut actele la primărie şi-apoi duşi au fost”, povesteşte vecina Aneta Munteanu.
De terorism nu prea îi interesează, pentru că au avut alte priorităţi: culesul porumbului şi tescuitul strugurilor. Poate acum, pe iarnă, să discute „fenomenul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite