Teribilişti pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi tineri conduc fără permis maşini furate. Legea mult prea permisivă în astfel de cazuri nu îi pedepseşte aspru pe vinovaţi. Pentru a-şi impresiona prietenii, tot mai mulţi adolescenţi se apucă de şofat fără a avea permis de conducere.

Poliţiştii constată că numărul aventurierilor creşte de la un an la altul. Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât teribiliştii conduc sub influenţa alcoolului şi provoacă accidente grave.

Poliţiştii din comuna Leorda s-au confruntat cu un astfel de caz vineri, când l-au prins pe V. Alexandru, de 21 de ani, în timp ce conducea un autoturism deşi consumase alcool. Tânărul avea o concentraţie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat şi nici nu deţinea permis. În plus, în urma cercetărilor, s-a dovedit că autoturismul era furat.

Un caz similar s-a petrecut în urmă cu două săptămâni, când un bărbat a reclamat dispariţia maşinii personale. Anchetatorii au descoperit că un tânăr de 19 ani, din localitatea Truşeşti, a sustras autoturismul, l-a tamponat fără a avea permis de conducere, după care l-a abandonat pe o stradă lăturalnică.

Cazurile cresc constant

„Nu sunt doar cazuri izolate. Tinerii provin din medii diferite. Am avut cazuri şi din familii bine situate, numai că neatenţia părinţilor şi teribilismul fac ca alţi oameni să sufere", a declarat comisarul şef Dumitru Zmău, şeful poliţiei rutiere. Pe 28 februarie, un tânăr fără permis de conducere a luat maşina părinţilor fără ştirea acestora şi a accidentat grav doi bătrâni pe trecerea de pietoni. Teribilistul avea o alcoolemie de 0.48 mg/l în aerul expirat. Acelaşi botoşănean a mai fost prins în urmă cu trei ani, că se afla la volan deşi nu făcuse şcoala de şoferi, dar pentru că era minor a scăpat ieftin.

De atunci, vinovatul este judecat în stare de libertate pentru conducere fără permis şi complicitate la furt. Poliţiştii de la rutieră sunt nemulţumiţi de faptul că, în majoritatea cazurilor, condamnările dispuse de judecători au fost cu suspendare, iar cei vinovaţi nu ajung după gratii, aşa cum spune legea.

Legislaţia, prea permisivă

Astfel, tinerii iresponsabili ajung să facă puşcărie doar în cazurile în care se fac vinovaţi şi de furt calificat.

„Astea sunt hotărârile instanţei de judecată, iar noi nu putem face altceva decât să le punem în aplicare. Sunt convins că legea se va modifica pentru că nu este normal ca după o asemenea faptă să mai ai dreptul de a conduce", a precizat comisarul şef Dumitru Zmău.

Ultima arestare s-a efectuat acum patru ani, când un tânăr a furat o maşină de la compania unde era angajat. Botoşăneanul, care a şofat băut şi fără permis, a lovit o femeie care a murit pe loc.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite