Ţepara UE Magda Ţepoi, cinci ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au condamnat-o ieri pe fosta preşedintă a Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE), Magda Ţepoi, la cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare,

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au condamnat-o ieri pe fosta preşedintă a Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE), Magda Ţepoi, la cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru „infracţiuni împotriva intereselor financiare a Comunităţii Europene”.

Pe lângă condamnarea la închisoare, judecătorii i-au suspendat reprezentantei oamenilor de afaceri la UE, pe o perioadă de cinci ani, dreptul de a fi director sau manager de proiecte finanţate cu fondurile europene, dreptul de a alege şi a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Bună de plată

De asemenea, la cererea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Magda Ţepoi va trebui să plătească aproximativ 133.000 de euro, bani care reprezintă prejudiciul cauzat Comunităţii Europene. Până la plata acestei sume, vila sa aflată în cochetul cartier Copou va rămâne sub sechestru.

Ţepoi va trebui să plătească şi 8.500 lei cheltuieli de judecată, dintre care 5.000 lei reprezintă valoarea unei expertize financiar contabile.

 „M-am interesat, dar nu apare nicio pronunţare în condică. Nu ştiu ce să cred”, a spus ieri Magda Ţepoi. Nici avocatul Mihail Vlasov, care a apărat-o pe Magda Ţepoi o lungă perioadă, şi nici Carmen Bernic, decanul Baroului Iaşi, care a susţinut pledoaria finală, nu au putut fi contactaţi. Sentinţa nu este însă definitivă.

Cercetată pentru deturnare de fonduri

Magda Ţepoi a fost trimisă în judecată de procurorii bucureşteni în anul 2005. Iniţial, magistraţii au cercetat-o pe ieşeancă pentru că ar fi deturnat 211.000 euro din fonduri europene, dar în cele din urmă prejudiciul s-a recalculat la valoarea de 133.000 euro.

Potrivit rechizitoriului, banii ar reprezenta o parte din finanţarea unui proiect european cu fonduri nerambursabile, derulat în perioada 2003-2004. Frauda s‑ar fi realizat în cea mai mare parte prin intermediul unor contracte de publicitate.

Banii plătiţi firmelor favorizate la licitaţiile pentru implementarea proiectului PHARE s-ar fi întors la Camera de Comerţ prin intermediul unor contracte de publicitate pe site-ul Camerei sau în publicaţia „Lumea ieşeanului”. 

Ascensiunea Magdei Ţepoi

După terminarea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, în 1997, Magda Ţepoi, membru PNL, a lucrat la Camera de Comerţ Iaşi. În anul 2003 a devenit şefa CCRUNE.

La sfârşitul lunii august 2008, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a desemnat-o pe ieşeancă reprezentant al oamenilor de afaceri români la UE. Cel care a recomandat-o a fost chiar Mihail Vlasov, şef al CCIR şi fostul său avocat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite