Telescoapele şi lunetele lui Galilei, Newton şi Kepler, la Muzeul Etnografic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie inedită de istoria ştiinţei moderne europene a fost inaugurată, ieri, la Muzeul Etnografic din Cluj. Expoziţia, itinerantă, este sprijinită cu fonduri europene, pentru a populariza

O expoziţie inedită de istoria ştiinţei moderne europene a fost inaugurată, ieri, la Muzeul Etnografic din Cluj. Expoziţia, itinerantă, este sprijinită cu fonduri europene, pentru a populariza astronomia în ţările Uniunii Europene.
Potrivit profesorului Gheorghe Stratan, de la UBB, expoziţia va trece prin Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, înaintea multor altor ţări europene, care o vor vedea ulterior. Printre cele circa 30 de exponate, provenite din secolele XVI-XVII, se numără lunetele lui Galilei şi Kepler, telescopul lui Newton, un instrument paralactic, de măsurare a înălţimii stelelor, sfera care măsoară unghiurile dintre stele, modelul universului pătrat al lui Kepler. Instru-mentele de observaţie au fost colecţionate de Muzeul din Florenţa, în colaborare cu instituţii de profil din Suedia, Polonia, Anglia şi Cehia, şi provin din colecţiile personale ale familiilor Medici şi Habsburg.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite