Tehnologia şpăgii la „fabrica de permise“ din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul şcolii de şoferi Auto Ilea din Cluj, Cornel Ilea, a detaliat, în faţa instanţei, modalitatea în care se  fraudau permisele de conducere. El a făcut publică şi lista persoanelor care au plătit, fiecare, în jur de 2.000 de euro pentru un permis.

La 17 martie, Cornel Ilea a fost arestat preventiv pentru luare de mită, în urma unei decizii a magistraţilor Tribunalului Cluj.

Tot atunci a fost arestat şi agentul de Poliţie Daniela Popuţa pentru trafic de influenţă. Măsurile au fost luate după ce ofiţeri anticorupţie şi procurori DNA au descins la 13 adrese din Cluj-Napoca, inclusiv la sediul Serviciului de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Nota de plată, după examen

Patronul şcolii de şoferi „Auto Ilea”, Cornel Ilea, a recunoscut, ieri, în faţa judecătorilor, că solicita în jur de 2.000 de euro pentru a „rezolva” obţinerea permisului. „Am încercat să obţin, astfel, bani de la şase-şapte persoane”, a mărturisit Ilea.  Potrivit inculpatului, plata se făcea numai după ce „clienţii” luau atât examenul teoretic, cât şi „traseul”.

Acţionau în reţea

Suma de 2.000 de euro era împărţită între cei patru membri ai „reţelei”, Cornel Ilea (patronul scolii de şoferi Auto Ilea), Iacob Abrudan (instructor în cadrul Auto Ilea), Daniela Popuţa (agent de poliţie) şi un profesor de legislaţie. Fiecare dintre aceştia avea atribuţii clar stabilite.

Ilea era cel care agăţa clienţii şi purta discuţiile referitoare la bani. Iacob Abrudan îi echipa pe concurenţi cu echipamente hands-free, cu ajutorul cărora primeau răspunsurile corecte prin telefon. Aici intervenea profesorul de legislaţie al cărui nume nu a fost indicat şi care furniza informaţiile către cei care susţineau examenul.

Agentul de poliţie din cadrul Serviciului de Permise, Daniela Popuţa, care ar fi trebuit să supravegheze buna desfăşurare a examenului teoretic, îi lăsa pe clienţii lui Ilea să comunice în voie cu profesorul de legislaţie.  

„Clienţii“ lui Ilea

Prima persoană de la care Cornel Ilea a luat bani a fost un anume Sorin Moldovan. De la acesta, patronul şcolii de şoferi a primit 2.200 de euro. „Pe lângă ăştia, mi-a mai dat 100 de euro recompensă, că am fost mare domn”, a mărturisit inculpatul.

Printre persoanele de la care a luat bani se numără şi un agent sub acoperire, Bogdan Muntean, dar şi o femeie care a plătit 700 de euro, deşi nu promovase examenul teoretic. „Mi i-a dat ca să rezolv pe data următoare”, a mai povestit clujeanul.

Cornel Ilea a mai amintit două nume, Laszlo şi Toader, de la care urma să obţină aceeaşi sumă, de 2.000 de euro, însă bărbaţii nu au apucat să plătească, pentru că nu au promovat examenul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite