Tehnici de tortură CIA: fumatul pasiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnici de tortură CIA: fumatul pasiv
Tehnici de tortură CIA: fumatul pasiv

Agenţii CIA l-au supus pe un prizonier suspectat de terorism la o tehnică de interogare "neautorizată": au aprins trabucuri şi i-au suflat fumul în faţă, potrivit unui raport citat de CNS News.

Citiţi şi:
CIA a ameninţat că îi ucide pe copiii organizatorului atentatelor de la 11 septembrie

Abd al Rahim al-Nashiri a fost organizatorul atacului din 12 octombrie 2000 asupra USS Cole, soldat cu moartea a 17 marinari americani. El a fost ţinta unor tehnici controversate de interogare descrie într-un raport din 7 mai 2004, parţial declasificat de administraţia Obama.

Agenţii CIA au fumat trabucuri şi au suflat fum în faţa lui Nashiri, potrivit raportului.

Potrivit raportului, această tehnică este una dintre "cele neautorizate sau nejustificate de documente" folosite de angajaţi CIA în cursul interogatoriilor.

"Un agent CIA a recunoscut că în decembrie 2002 el şi o altă persoană au fumat trabucuri şi au suflat fumul în faţa lui al-Nashiri în cursul interogatoriului", potrivit raportului. Însă raportul nu a reuşit să stabilească dacă "tehnica suflării fumului" urmărea să îl facă pe Nashiri să "scuipe" ceea ce ştia despre planurile al-Qaida.

"Agentul a spus că a făcut asta pentru a acoperi mirosul neplăcut din cameră şi pentru a-i menţine în stare de alertă pe agenţi la ora târzie din noapte", potrivit raportului.

Într-un incident mai serios, agentul CIA a spus că unii colegi ai săi i-au spus lui Khalid Sheikh Muhammad, organizatorul atacurilor din 11 septembrie, că îi vor ucide copiii, dacă America este atacată din nou.

Nashiri a fost expus şi la alte tehnici de interogare prezentate în raport. "La un moment dat, între 28 decembrie 2002 şi 1 ianuarie 2003, agentul a folosit un pistol neîncărcat pentru a-l speria pe Nashiri şi a-l face să dezvăluie informaţii", subliniază raportul.

"Probabil în aceeaşi zi, agentul a folosit o bormaşină pentru a-l speria pe Nashiri. El a intrat în celula prizonierului şi a dat drumul bormaşinii, în timp ce prizonierul era dezbrăcat şi cu faţa acoperită. Agentul nu l-a atins pe Nashiri cu bormaşina", spune documentul.

Agenţii CIA au reuşit totuşi să descopere, în cursul interogatoriilor, comploturi împotriva SUA, printre care planuri de "a arunca în aer mai multe benzinării, pentru a se crea panică", "deturnarea unui avion şi ciocnirea sa de cea mai înaltă clădire din California" şi tentative de dărâmare a unor poduri din New York.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite