Teheranul ar putea cumpăra uraniu din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teheranul ar putea cumpăra uraniu din China
Teheranul ar putea cumpăra uraniu din China

Teheranul ar putea lua în considerare posibilitatea de a cumpăra din China uraniu îmbogăţit pentru reactorul său nuclear folosit în activitatea de cercetare, adeclarat luni ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki, infomrează RIA Novosti.

Întrebat despre o serie de propuneri venite din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică privind livrarea de uraniu pentru un program de cercetări, ministrul Manouchehr Mottaki a declarat că Teheranul le studiază şi că va anunţa o decizie în curând.

Dacă partea chineză este dispusă să negocieze privind livrarea de uraniu îmbogăţit, Iranul va fi gata să coopereze
, a declarat Mottaki într-o conferinţă de presă.

Citiţi şi:


Discuţiile de la Viena dintre Iran, ONU şi trei mari puteri mondiale (SUA, Franţa şi Rusia) s-au încheiat cu un acord privind trimiterea de către Iran a uraniului său slab îmbogăţit în Rusia şi Franţa. Discuţiile au avut drept scop atenuarea suspiciunilor internaţionale în legătură cu un program nuclear militar secret al Iranului.

În septembrie, Teheranul a anunţat  construirea unei noi uzine de îmbogăţire a combustibilului nuclear în apropiere de oraşul Qom, la aproximativ 100 km sud de Teheran, ceea ce a determinat apeluri la înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului.

Astfel, au fost alimentate noi temeri că Iranul ar putea întreprinde în secret activităţi de îmbogăţire a uraniului, iar AIEA i-a cerut Teheranului să ofere detaliile şi accesul la noile facilităţi nucleare.

Statul iranian este deja supus celor trei serii de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU din cauza refuzului său de a stopa programul de îmbogăţire a uraniului.

Acesta a negat faptul că intenţionează să fabrice arma nucleară şi a invocat dreptul său la un program paşnic care are ca scop producerea de electricitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite