150 de răniţi în confruntările de la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
150 de răniţi în confruntările de la Teheran
150 de răniţi în confruntările de la Teheran

Cel puţin 150 de persoane au fost rănite marţi în înfruntările care au avut loc între Mujahedinii Poporului, opozanţi ai regimului de la Teheran, şi forţele de securitate irakiene care au preluat cu forţa controlul asupra taberei în care se aflau aceştia, informează poliţia.

Confruntările au durat mai multe ore, susţin cele două părţi.

Conform poliţiei din Diyala, 100 de membri ai Mujahedinilor Poporului şi 50 de membri ai forţelor de securitate au fost răniţi. De asemenea, sursa citată a precizat că circa 50 de locatari din tabăra ocupată de forţele de ordine irakiene au fost arestaţi.

"55 de locuitori ai taberei au fost răniţi, dintre care doi de gloanţe", a declarat pe de altă parte Shahriar Kia, un purtător de cuvânt al Mujahedinilor Poporului, contactat telefonic de AFP.

"Ne temem că persoanele arestate vor fi expulzate în Iran", a adăugat el, precizând că forţele irakiene au preluat controlul total al taberei.

Marţi după-amiază, armata irakiană a încercat să preia controlul asupra pazei taberei, aflată în grija forţelor americane din 2003, dar s-a confruntat cu o puternică rezistenţă din partea locatarilor, care s-a transformat într-o revoltă făţişă în momentul în care soldaţii irakieni au pătruns cu forţa în interior.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad l-a chemat, marţi, pe şeful puterii judiciare să îi elibereze până la 7 august pe manifestanţii arestaţi în timpul protestelor postelectorale şi asupra cărora nu planează acuzaţii grave.

"În măsura în care s-a scurs un timp considerabil de la arestarea lor, noi ne aşteptăm ca situaţia tuturor acuzaţilor să fie rapid examinată", a afirmat preşedintele într-o scrisoare adresată şefului puterii judiciare Mahmoud Hashemi-Shahroudi, potrivit televiziunii de stat.

El i-a cerut "să dea dovadă de maximum de compasiune în numele islamului faţă de cei care printre concetăţenii noştri s-au aflat inconştient pe această cale [...] şi să îi elibereze pentru a se întoarce bucuroşi la familiile lor cu ocazia aniversării naşterii imamului Mahdi" care cade la 7 august, potrivit Agerpres.

Ahmadinejad a acuzat "grupări politice interne" de a fi incitat aceste manifestaţii de protest "cu sprijinul şi propaganda unor inamici străini", adaugă AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite