Taxiuri de lux pentru cei mai săraci români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mediu în zonă este de 1,8 lei pe kilometru, mai scump decât în Bucureşti. Transportatorii au alcă­tuit adevărate carteluri şi au impus preţuri de infarct pentru locuitorii celei mai sărace regiuni a ţării.

Mersul cu taxiul îi arde la buzunar pe moldovenii aflaţi în criză de timp. În cele mai multe oraşe, preţul unei călătorii din centrul oraşului şi până la periferie trece lejer de 14 lei, deoarece parcurgerea unui kilometru de drum se taxează, de regulă, cu 1,8 lei.

Această cifră „magică” se regăseşte în toate marile oraşele ale Moldovei: Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ şi Bacău. Doar la Focşani şi Botoşani tariful este ceva mai mic, adică 1,6 lei.

Spre deosebire de taximetriştii din Moldova, bucureştenii, care potrivit statisticilor oficiale, câştigă salarii cu până la 50% mai mari, plătesc între 1,7 şi 1,9 lei în timpul zilei. „Nu este corect să fim taxaţi la fel.

 Aşa se întâmplă şi la chirii şi la preţurile apartamentelor, ceea ce nu este normal. Dacă şi lefurile ar fi la fel, n-aş avea nimic împotrivă”, afirmă Eugen V., un ieşean de 30 de ani.

La tarifele de noapte, situaţia este similară: moldovenii plătesc la fel de mult ca bucureştenii şi uneori chiar mai scump. Cel mai mult îi costă ieşirile nocturne pe băcăuani, care plătesc 2,2 lei/kilometru.

În restul oraşelor mari, tariful de noapte este de 2 lei, cu excepţia Sucevei, unde se plăteşte la fel ca ziua: 1,8 lei/kilometrul.

Clienţii au început să-i ocolească

Preţurile au fost ceva mai mici în cursul verii, însă au crescut în ultima lună, pe fondul crizei economice. „Am efectuat această majorare, pentru că piesele de schimb sunt mai scumpe, la fel şi asigurarea casco s-a majorat.

Pentru clienţi n-ar trebui să fie o problemă, oricum diferenţele sunt nesemnificative pe distanţe mici”, explică Marius Manolache, şeful Camerei Taximetriştilor Iaşi. Măsura nu este însă pe placul clienţilor, care s-au reorientat către mijloacele de transport în comun.

„Numărul clienţilor a scăzut cam cu 15%. Asta, după ce au fost mărite tarifele. De la 1,7 lei ziua şi 1,9 lei noaptea, pentru un kilometru, preţurile au sărit la 1,8 şi 2,2 lei.

Oamenii preferă să se înghesuie prin autobuze şi să facă economie la bani”, spune Cornel Alistar, taximetrist angajat la o firmă privată.

O parte din taximetriştii din Iaşi sunt nevoiţi să practice preţurile vechi, pentru a nu-şi pierde clienţii. „Dacă am văzut că nu s-au scumpit piesele, iar benzina este chiar mai ieftină, de ce să măresc?

Pe oameni nu-i poţi păcăli aşa uşor”, explică George, un taximetrist ieşean, care are o mulţime de clienţi care-l caută telefonic când au nevoie să se deplaseze la o urgenţă.

Cum ne ferim de piraţi

În toate oraşele mari circulă taximetrişti  neautorizaţi, „piraţii“. Maşinile lor sunt uşor de recunoscut, deoarece nu au aparat de taxat. „Piraţii” nu ar trebui să deţină nici casete luminoase sau autocolante cu numărul autorizaţiei de funcţionare pe portierele din spate ale maşinilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite