Taximetria ilegală, în vizorul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taximetria ilegală,  în vizorul autorităţilor
Taximetria ilegală, în vizorul autorităţilor

Echipele de control au făcut verificări pe Drumurile Naţionale 67 şi 7 şi continuă pe drumurile principale din tot judeţul Vâlcea

e toate rutele din judeţul Vâlcea se fac, începând de săptămâna aceasta, controale care vizează activităţile de transport persoane. Printr-un ordin dat de Remus Grigorescu, prefectul judeţului, s-a format o comisie mixtă care verifică, pe termen nelimitat, toate rutele din Vâlcea, pentru a combate taximetria la negru şi a evita producerea unei catastrofe asemănătoare celei din Scânteia, Iaşi.
Licenţa de transport,
la control
Comisia e formată din reprezentanţi de la Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român, Garda Financiară, Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Sunt verificate actele care dovedesc dreptul de desfăşurare a activităţii, licenţa de transport, actele de proprietate, starea tehnică a vehiculului, condiţiile de transport şi dacă se acordă bilete de călătorie ori bonuri fiscale de la casele de marcat.
„Acţiunea de control a fost iniţiată ca urmare a apariţiei unui număr foarte mare de maşini care fac taximetrie la negru pe toate rutele din judeţ, de când a început anul şcolar. S-au făcut liste şi se pare că sunt aproximativ 60 de autovehicule cu care se face taximetrie la negru. Pentru a stopa fenomenul se va merge până la reţinerea maşinilor“, a declarat Monica Tudoroiu, directorul de cabinet al prefectului.
Săptămâna aceasta s-au făcut acţiuni pe DN67 şi pe DN7. Pe DN 67 s-au verificat 55 de autovehicule şi s-au aplicat sancţiuni în valoare de 1.520 lei. Un bărbat din Buzău a fost depistat în Râmnicu Vâlcea în timp ce transporta două persoane în regim taxi fără a deţine licenţă. Un alt bărbat, din Tomşani, transporta într-un autoturism Golf, patru persoane pe DN 67. Un alt şofer din Tomşani a fost depistat în trafic cu şapte oameni într-un autoturism VW Transporter. „Cei trei şoferi s-au ales cu dosare penale pentru practicarea ilegală a taximetriei“, a precizat inspectorul Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.
Până în momentul de faţă, 16 persoane care făceau taximetrie la negru s-au ales cu dosare penale.

Merg cu taxiul pentru că e mai comod

Deşi îşi pun viaţa în pericol, călătorii aleg să meargă cu „piraţii“. „Merg cu băieţii pentru că sunt mai ieftini decât autobuzul şi îmi fac treaba mai repede fără să mai aştept prin staţii. Nu mă interesează biletul, că nu mi-l decontează nimeni. Drumul de la Tomşani la Râmnicu Vâlcea mă costă 7 lei, iar la taxi dau 6 lei“, povesteşte Constantin Grigoroiu din Tomşani, navetist. Chiar dacă plătesc mai mult decât la autobuz, multe familii din localităţile Goleşti şi Budeşti preferă să îşi trimită copiii  la şcoală şi grădiniţă cu taxiul.
„Maşina îmi ia copilul din faţa porţii şi îl lasă la şcoală în Râmnicu Vâlcea. Când termină orele, şoferul de pe taxi merge şi îl aduce acasă. Dau zilnic cu un leu în plus faţă de autobuz. Sunt mulţumit că e copilul în siguranţă şi îi cunosc şi pe băieţii de pe taxi“, precizează Gheorghe Guriţoiu din Budeşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite