Taxele şi impozitele sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxele şi impozitele sfidează criza
Taxele şi impozitele sfidează criza

Încasările la bugetul local au crescut, în acest an, cu peste 7.000.000 de lei faţă de anul trecut. Bistriţenii şi-au plătit la timp dările, astfel încât municipalitatea a adunat în vistierie peste 100.000.000 de lei din taxe şi impozite.

La finalul lunii septembrie, bilanţul impozitelor şi taxelor locale, aferente anului fiscal 2009, plătite de bistriţeni arată că majoritatea au preferat să-şi plătească taxele şi impozitele la timp. Municipalitatea a încasat, până la această dată, de la bistriţeni 105.978.000 de lei.
„Banii încasaţi până la această dată provin atât de la persoanele fizice, cât şi de la cele juridice, sunt impozite aferente clădirilor, maşinilor şi terenurilor, amenzi, dar şi alte taxe. Avem şi rău platnici, dar în principiu ne-am făcut treaba anul acesta“, a precizat Adrian Cismaş, directorul Direcţiei de Venituri din cadrul Primăriei.

Frica de penalizări

Fiind an de criză, toată lumea s-ar fi aşteptat ca încasările la bugetul local să scadă, însă acestea dimpotrivă au crescut. Din datele centralizate la Direcţia de Venituri din cadrul Primăriei Bistriţa reiese că încasările au crescut în acest an cu peste 7.000.000 de lei, faţă de anul trecut. Valentina Mintean, o pensionară de 57 de ani din Bistriţa, spune că şi-a plătit impozitele pentru că i s-a părut un lucru firesc, iar un alt motiv a fost frica de a ajuns la penalizări. „Am avut de plătit impozit doar pentru apartament şi mi s-a părut normal să-l plătesc. Am fost chiar la începutul lunii septembrie să îl plătesc, pentru că nu ştiam din ce dată se percep deja penalizări“, mai spune pensionara.

Penalităţi pentru întârziaţi

Adrian Cişmaş crede că, deşi ţara este în plină criză, oamenii vor să evite popririle şi de aceea îşi plătesc taxele şi impozitele. „Bistriţenii ţin foarte mult la averea lor şi au înţeles că averea constă în casă, maşină şi teren. În plus, cei care-şi achită taxele la timp evită popririle pe conturi, salarii, pensii sau alte venituri“, explică Cismaş.
Data de 30 septembrie a fost termenul legal până la care bistriţenii au putut să plătească taxele şi impozitele. Cei care nu au plătit dările până la această dată, vor scoate din buzunar mai mulţi bani, cu fiecare zi în plus care trece.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite