Taxe mai mari şi bilete mai scumpe la teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din taxele de anul viitor au fost majorate, la fel şi preţul biletelor la teatru şi muzeu. Consilierii judeţeni au aprobat în ultima şedinţă, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, taxele şi tarifele datorate bugetului judeţean în anul 2010.

Prin votul majorităţii consilierilor, au fost majorate taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire şi taxa pentru avizarea certificatului de urbanism şi amenajarea teritoriului. „S-au rotunjit taxele privind eliberarea certificatului de urbanism de la 5,8 la 6 lei. Această rotunjire a valorilor taxelor nu se va resimţi esenţial la bugetul judeţului, pentru că este vorba de o sumă destul de mică. Este vorba de fapt de o ajustare a tarifelor şi nu de o majorare propriu-zisă”, a declarat Marian Aitai, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Bugete din cadrul instituţiei.

Suma respectivă este calculată pentru o suprafaţă de până la 150 de metri pătraţi, în mediul urban, şi creşte în raport cu mărimea suprafeţei. Pentru certificatele de urbanism eliberate în mediul rural, taxa este mai mică cu 50 la sută. Taxa specială Salvamont, taxele pentru activităţile de stare civilă şi tarifele pentru prestările de servicii pentru persoanele fizice şi juridice vor rămâne neschimbate anul viitor.

Preţuri mai mari la muzeu

O parte din instituţiile şi serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Judeţean Alba vor avea din 2010 taxe şi tarife noi. La propunerea Centrului de Cultură „Augustin Bena”, au fost introduse noi taxe de şcolarizare. O persoană care doreşte să înveţe să cânte la acordeon va plăti 400 de lei pe an, în timp ce un curs de artă foto sau video va costa 350 de lei pe an. Orchestra instituţiei va concerta doar în schimbul a 1.000 de lei pe oră.

Şi accesul la teatru şi la muzeu va costa mai mult. Biletele de intrare la spectacole la Teatrul de Păpuşi „Prichindel” vor costa 4 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi. Muzeul Naţional al Unirii a stabilit tarifele pentru vizitarea expoziţiilor la şapte lei. În prezent, biletul de intrare la Muzeu este de şase lei. „Nu cred că majorarea taxelor este cea mai bună soluţie. Eu înţeleg că toate instituţiile trebuie să supravieţuiască, dar să strângă cureaua, aşa cum ne cer şi nouă să facem”, a spus Ioan Stoica, un pensionar de 57 ani.
 
Părerea pensionarului este susţinută de un alt locuitor din Alba Iulia. „Părerea mea este că ar trebui mai degrabă să le scadă, nu să le tot crească. Toată lumea trece printr-o perioadă dificilă şi astfel de veşti nu fac decât să demoralizeze lumea şi mai mult”, a afirmat, Ioana Muntean, în vârstă de 46 de ani.

Controverse printre consilieri

Proiectul de hotărâre privind stabilirea de taxe locale şi tarife datorate bugetului general al judeţului Alba, a provocat controverse în rândurile consilierilor. O parte dintre consilieri s-au abţinut de la votul acestui proiect de hotărâre din cauza formei în care a fost prezentat. „Nu am avut baza discuţiei pe care ar fi trebuit să o purtăm. Nu a existat o expunere clară a motivelor creşterii acestor taxe şi tarife, fapt pentru care am avut îndoieli cu privire la justificarea acestor măriri”, a explicat consilierul Simion Creţu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite