Taxarea pensiilor, greşeală cu premeditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii au luat cu  asalt instanţele pentru a-şi  recupera banii
Pensionarii au luat cu asalt instanţele pentru a-şi recupera banii

Pensionarii României au de recuperat 1,2 miliarde de lei reprezentând contribuţiile reţinute incorect la bugetul Casei Naţionale de Sănătate.

Aproximativ două milioane de pensionari au şanse să-şi recupereze contribuţiile de sănătate plătite pentru suma de 740 de lei. Cea mai simplă şi probabilă modalitate rămâne un act de Guvern care să restituie banii.

Decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind contribuţiile la fondul de sănătate (CASS-uri) plătite de persoanele cu pensii de peste 740 de lei a fost urmată de interpretări contradictorii.

Simplificat, CCR a spus că reducerea plafonului de la care se reţin CASS-uri este constituţională, dar este incorect calculul contribuţiilor. Adică, ele nu trebuie plătite pentru toată pensia, ci numai pe suma care depăşeşte plafonul de 740 de lei. Să se procedeze, vasăzică, după modelul impozitului pe venit care se calculează doar de la 1.000 de lei în sus.

Dar, a adăugat Curtea, contribuţiile plătite deja pe suma de 740 de lei nu se returnează, iar instanţele trebuie să ţină cont de hotărâre. Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a explicat şi ea că nu se dau înapoi cei 5,5% din 740 de lei. Cu toate acestea, se vor da.

Ordonanţa care a zăpăcit instanţele

Confuzia a planat asupra acestor CASS-uri încă de la apariţia Ordonanţei de Urgenţă 107 din decembrie 2010, care fixa noul plafon şi stabilea noua metodă de calculare a acestor contribuţii.

OUG 107 a modificat un singur aliniat din Legea sănătăţii, dar a reuşit să „bage în ceaţă" pensionarii, Casa de Pensii, care reţine contribuţiile, Casa de Sănătate, la care se adună contribuţiile, şi tribunalele asaltate de procese.

În varianta veche, plăteau contribuţii la sănătate doar cei cu pensii peste 1.000 de lei şi numai pe suma ce depăşea plafonul acesta rotund.

OUG 107 cobora plafonul la 740 de lei şi elimina fraza care preciza că cele 5,5%, cât reprezintă contribuţiile, se aplică doar pentru ceea ce depăşeşte 740 de lei în sus.

În schimb, se preciza că prin aplicarea noii cote, netul să nu fie mai mic de 740 de lei. Dacă pensia era de 741 lei, se reţinea doar la acel 1 leu peste barem.

În schimb, la pensiile mari, se aplica 5,5 la sută la întreaga pensie, nu la valoarea rezultată după ce se scădeau 740 de lei. De aici apar diferenţele reclamate de milioane de pensionari.

Pentru a fi foarte clar că nu a fost vorba de o eroare legislativă, ci chiar de intenţia guvernanţilor, a apărut chiar şi un Ordin al preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin care se explica această metodologie fiscală inedită ce avea să se aplice de la 1 ianuarie 2011.

Ordinul a iscat multe nedumeriri, dar s-a aplicat. Acum, după decizia CCR, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, spune că n-a făcut altceva decât să ţină cont de schimbarea unei prevederi din normele metodologice ale Codului fiscal.

Cât s-a câştigat provizoriu

OUG 107 a apărut din nevoia disperată de bani la buget: din cele peste 21 de milioane de locuitori ai României, în anul 2010 plăteau asigurări de sănătate doar 6,7 milioane. Restul se bucurau de diferite scutiri.

Ministrul Sănătăţii de la vremea respectivă, Cseke Attila, estima la circa 1,4 miliarde de lei suma ce avea să intre în plus la bugetul Casei Naţionale de Sănătate.

Cât se pierde din ce s-a câştigat

Numărul contribuabililor n-a crescut semnificativ, dar din suplimentul de 1,4 miliarde de lei intrat anul trecut, Guvernul va returna cam 1,3 miliarde de lei.

Casa va restitui contribuţiile pentru 740 de lei, ceea ce înseamnă 40,7 lei pe lună, pe cap de pensionar. Înmulţit cu 16 luni, câte s-au scurs până la apariţia în Monitor a deciziei, înseamnă 651,2 lei pentru fiecare pensionar.

Au fost afectaţi ceva peste două milioane de pensionari, câţiva cu pensii puţin peste  740 de lei, aşadar avem aproximativ 1,3 miliarde de lei.

Şi numărătoarea pierderilor continuă. Dacă banii se restituie în urma unor sentinţe în instanţă, statul riscă să mai piardă şi cheltuielile de judecată, aşa încât se spulberă cam tot „profitul" OUG 107 de care s-au bucurat guvernanţii.

Cine-şi ia rapid banii

Asupra unui lucru sunt de acord toţi avocaţi şi experţii în drept, după pronunţarea CCR: pensionarii care se aflau deja în proces cu statul când s-a publicat decizia în Monitorul Oficial (la 18 aprilie 2012) vor merge în instanţă şi vor obţine imediat hotărâri favorabile, explică avocatul George Alimănescu.

În afara lor, spune Alimănescu, vor mai avea câştig rapid de cauză cei care au pierdut procesul. Avocatul a verificat la mai multe instanţe din ţară şi, din ce-a văzut, toate procesele pe subiectul ăsta au fost pierdute.

Acum, oamenii nu trebuie decât să ceară revizuirea sentinţei, pe baza deciziei Curţii Constituţionale. Atenţie, avertizează Alimănescu, cererea trebuie depusă în cel mult trei luni de la 18 aprilie, data publicării deciziei Curţii în Monitorul Oficial.

"Să deschidă acţiune, dar să nu se mai bulucească la tribunale, ci să trimită acţiunea prin poştă. Vor câştiga."

Gheorghe Iancu Avocatul Poporului

"Cei care au pierdut procesul trebuie să facă o cerere de revizuire a sentinţei în cel mult trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale a României."

George Alimănescu avocat

Şi cine nu vrea o să-şi primească înapoi banii

Cei care nu au intentat încă acţiune în instanţă o pot face, iar avocatul George Alimănescu le recomandă varianta atacării OUG 107 în contencios administrativ - cu şanse mari de a câştiga tocmai pe baza deciziei CCR.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, spune că bătrânii din organizaţia pe care o conduce au fost foarte dezamăgiţi de pronunţarea CCR şi sunt convinşi că nu vor câştiga procesele, dacă nu le-au deschis înainte de 18 aprilie.

Îl contrazice Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, care are şi un sfat pentru pensionari: „Să deschidă acţiune, dar să nu se mai bulucească la tribunale, ci să trimită acţiunea prin poştă. Vor câştiga".

Calea elegantă

Există şi o cale mai scurtă, care-i scuteşte de nervi suplimentari pe toţi cei implicaţi: calea diplomatică. Guvernul poate emite o reglementare, tot ordonanţă de urgenţă, de exemplu, prin care să modifice corespunzător OUG 107 şi să stabilească modalitatea de restituire a contribuţiilor.

S-au conturat deja două variante de lucru pentru restituirea contribuţiilor incorecte. Prima ar fi returnarea sumei de 651,2 lei pentru fiecare pensionar, eventual eşalonat.

A doua variantă ar fi compensarea sumei prin nereţinerea contribuţiilor, până când se acoperă datoria. Nu presupune un efort financiar brusc, neplanificat, ci doar neîncasarea unor sume în lunile viitoare.

Mai există o soluţie: respingerea OUG 107/2010 în Parlament, acolo unde nu s-a reuşit până acum punerea ei pe ordinea de zi. Comisiile de muncă şi sănătate din Camera Deputaţilor au aprobat ieri un raport pe OUG 107 care prevede restituirea banilor. Dar n-a existat cvorum, deoarece au fost prezenţi doar cei din Opoziţie.

Fie că este vorba de o reglementare a Guvernului, fie de un vot în Parlament, îşi vor primii înapoi banii chiar şi cei care nu ar fi făcut niciodată plângere în instanţă.

651 lei este suma totală pe care o are de luat fiecare pensionar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite