Statul ne-a păcălit: Nu s-a cheltuit decât 10% din taxa auto!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul „Rabla“ este singurul care a fost eficient anul trecut şi care va fi suplimentat anul acesta
Programul „Rabla“ este singurul care a fost eficient anul trecut şi care va fi suplimentat anul acesta

90% din fondurile strânse, în plină criză, din taxa auto au rămas necheltuite din cauza birocraţiei şi a proastei organizări de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Banii erau destinaţi proiectelor de mediu, a căror evaluare merge foarte greu. Beneficiarii lor spun că aşteaptă un răspuns de mai bine de un an.

Bugetul Fondului de Mediu stabilit la începutul anului 2009 pentru a fi cheltuit pe programe de mediu a fost de 1,6 miliarde de lei, bani proveniţi din colectarea taxei auto. Deşi încasările au fost de aproape jumătate din cât se estimase, până la finele anului, însă, a fost cheltuit doar 10,8% din bugetul alocat iniţial. Din acest fond sunt finanţate proiecte din cinci programe de mediu: înnoirea parcului auto (programul „Rabla"), crearea de spaţii verzi,împăduriri, „Casa Verde" şi producerea de energie regenerabilă.

Când nu sunt consumaţi, banii ajung la Trezoreria statului şi se reportează pentru anii următori. Aşa s-a întâmplat în luna decembrie a anului trecut, când, din cauza necheltuirii banilor, Fondul de Mediu a fost rectificat şi redus cu circa un miliard de lei.

„S-a recurs la această rectificare din cauza managementului defectuos al Fondului. Nu au fost în stare să cheltuiască banii", a declarat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. El spune că de vină este fostul preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Vlad Marcoci, fapt pentru care a fost şi schimbat din funcţie.

„La Mediu, durează mult"

Prin urmare, dintre proiectele depuse, puţine au fost aprobate şi au primit şi finanţarea aferentă în 2009, iar beneficiarii se plâng că lucrurile se mişcă foarte încet. „La Mediu, totul durează foarte mult. Am depus în 2008 un proiect pentru reabilitarea parcului Tractorul şi unul pentru reabilitarea parcului Trandafirilor din Braşov (n.r., solicitări pe crearea de spaţii verzi).

A fost aprobat doar proiectul pentru Tractorul, iar celălalt a fost respins, dar nu ni s-a spus niciodată de ce. Suntem în 2010, iar pentru proiectul aprobat pe parcuri nu am primit până în momentul de faţă niciun leu. Am depus şi anul trecut alte trei proiecte pe spaţii verzi, dar cine ştie când vom primi banii", a spus Cecilia Doiciu, director executiv în cadrul Primăriei Braşov.

Birocraţie şi dosare

Birocraţia şi insuficienţa personalului specializat întârzie finalizarea proiectelor foarte mult. De exemplu, primele proiecte în programul „Casa Verde" au fost depuse în vara anului trecut, iar evaluarea lor a durat jumătate de an. Şi aceasta pentru că la Comisia de evaluare sunt puţini oameni, care au de analizat sute de proiecte. „Pentru că la Comisie lucrează doar cinci oameni, la un moment dat a fost transferat şi personal de la Ministerul Mediului care să lucreze la proiecte. Şi noi, indiferent de departamentul în care suntem angajaţi, când e mult de muncă, ni se face un instructaj şi lucrăm la sutele de dosare care sunt, în plus, şi foarte stufoase", ne-a spus Adriana Stroe, purtător de cuvânt la AFM.

Doar „Rabla" merge bine

Circa 100 de milioane de lei au fost cheltuite în programul „Rabla" de anul trecut, fiind, de altfel, singurul program început şi finanţat tot în 2009. Au fost scoase din uz aproximativ 32.000 de maşini vechi. Programul „Rabla" de anul trecut a mers însă mai slab faţă de „Rabla 2010", care în numai trei săptămâni de la lansare a reuşit să scoată de pe străzi tot atâtea autovehicule vechi câte s-au scos în 2009 în decursul întregului an. Ieri, fondul pentru „Rabla 2010" a fost suplimentat cu încă 50.000 de vouchere pentru persoane fizice, echivalentul sumei de 190 de milioane de lei.

Numai două parcuri

Un alt program prevede îmbunătăţirea calităţii aerului prin crearea de spaţii verzi, pentru că noile norme impun ca fiecare locuitor să beneficieze până în 2013 de aproximativ 26 de metri pătraţi de verdeaţă. Anul trecut au fost duse până la capăt doar două proiecte, însumând 280.000 de lei. Alte 92 de proiecte aprobate au primit în 2009 doar o parte din bani, adică 39 de milioane de lei, şi urmează să mai primească pe măsură ce înaintează lucrările de execuţie.

Doar 14 proiecte au fost depuse în 2008 în programul pentru producerea energiei regenerabile, dintre care doar unul a primit toţi banii. Dosarele depuse anul trecut nu au primit încă niciun ban.

În ceea ce priveşte programul de împăduriri a zonelor agricole degradate, nu s-au dat bani pentru niciun proiect.

Niciun leu pentru 390 de „case verzi"

Un proiect amplu dezbătut şi finanţat din taxa auto a fost „Casa Verde". Programul a fost anunţat încă din toamna anului 2008, dar prima sesiune de depunere a dosarelor a avut loc abia în vara anului trecut. Doar primăriile puteau depune proiecte, persoanele fizice fiind scoase din schemă. Au fost aduse 390 de proiecte, dar aprobate doar 93. Niciun leu nu a fost decontat încă.

De curând a început semnarea contractelor de finanţare, iar prima „casă verde" va fi gata, probabil, la începutul anului viitor. „Pe Casa Verde am depus anul trecut un proiect care vizează înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ecologice pentru Sala Sporturilor Colibaşi, Căminul pentru persoane vârstnice şi Căminul pentru persoane fără adăpost. Acum suntem în fază de proiect cu lucrările. Potrivit contractului, totul va fi gata în decursul unui an, adică în ianuarie anul viitor", a mai spus Cecilia Doiciu, director la Primăria Braşov. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus, ieri, că anul acesta va începe „Casa Verde" şi pentru persoanele fizice.

Ce este taxa auto

Taxa auto se plăteşte cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România şi se calculează în funcţie de datele tehnice ale maşinii. Sumele colectate ajung la Administraţia Fondului pentru Mediu, pentru programe privind protecţia mediului. Până acum, maşinile cu norme de poluare EURO 4, care emit mai puţine noxe, erau scutite. De anul acesta şi pentru ele se va plăti.

,
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite