Taxa auto scade până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrele de colectare de fier vechi sunt pline de mașini radiate
Centrele de colectare de fier vechi sunt pline de mașini radiate

Taxa auto va fi redusă până la sfârşitul anului cu 25%, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.


El a mai spus că noua variantă a taxei de poluare ar putea intra în vigoare în mai puţin de două luni. În prezent, legea pentru taxa auto se află în dezbatere la Senat.
Actul normativ reglementează taxa de primă înmatriculare şi prin urmare toată lumea trebuie să o plătească, indiferent dacă maşina este nouă sau veche. Varianta propusă de Guvern  este agreată de Comisia Europeană. Astfel, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008, data la care a fost adoptată de Guvern, este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii vor putea solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Ce spune noua lege
Potrivit actului normativ, care are la bază principiul 'poluatorul plăteşte', taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei vânzări. Taxa auto se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite