Taxa de migraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea compensaţiilor pentru doctorii care pleacă în tări UE dezvoltate a fost lansată la forumul medicilor din Europa Centrală Procentul de doctori români care migrează în

Ideea compensaţiilor pentru doctorii care pleacă în tări UE dezvoltate a fost lansată la forumul medicilor din Europa Centrală

Procentul de doctori români care migrează în străinătate a atins cote grave, Timişoara fiind pe locul doi în ţară.

O mie de medici români au plecat anul acesta în Germania, Austria sau Ungaria. Deficitul de cadre medicale creează probleme grave. Situaţia a fost discutată, în Banat, cu conducerea Asociaţiei Mondiale a Medicilor.

"Pentru a echilibra situaţia, UE ar trebui să întoarcă în bani săgeata migraţiei. În timp ce noi le dăm oameni, ei ar putea să ne dea fonduri pentru pregătirea medicilor", a declarat prim-preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Mircea Cinteză.

Import interzis

Situaţia este agravată de faptul că sistemul sanitar nu poate umple golurile cu medici din ţări non-UE. Soluţia angajării asiaticilor, tot mai populară în alte domenii, nu poate fi preluată în sistemul sanitar. UE nu permite angajarea celor din afara ei în zone de înaltă calificare, cum este medicina. "Nici studenţii indieni, care învaţă în număr mare medicină în România, nu pot practica dacă nu obţin cetăţenia unei ţări UE", a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele în funcţie al CMR. Numai la Timişoara învaţă medicină 500 de studenţi indieni şi din ţări arabe.

Colaps în cinci ani

Din cauza salariilor mici şi a condiţiilor proaste de lucru din ţară, medicii preferă să lucreze 17 ore pe zi în ţări UE dezvoltate.

"Românii pleacă în Germania, iar nemţii în Scandinavia. În România nu mai vine nimeni. Doctorii care pleacă acum au între 25 şi 40 de ani. În câţiva ani nu va mai avea cine să ne trateze. Specialiştii de astăzi îmbătrânesc, iar ceilalţi vor fi lipsiţi de experienţă", a mai spus Astărăstoae. Densitatea de medici în România este este de 1,9 medici la mia de locuitori.

Există şi judeţe precum Covasna unde 0,6 doctori au grijă de o mie de persoane. Oficial, la coada clasamentului european privind densitatea medicilor, România este urmată doar de Bosnia şi Albania. Datele primite de la Colegiul Medicilor arată însă că ne "batem" cu albanezii pentru ultimul loc în topul european.

Mai mult de patru procente din totalul de 47.000 de medici români au plecat anul acesta către spitale din străinătate. Când proporţia medicilor "migratori" dintr-o ţară ajunge la doi la sută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară "Cod Roşu" în sistemul medical.

Diagnostic din exterior

Asociaţia Mondială a Medicilor consideră lipsa medicamentelor din spitalele româneşti una din cele mai grave probleme ale sistemului. "Faptul că trebuie să vă cumpăraţi singuri medicamentele este rezultatul unei proaste gestionări a banilor de către stat", a declarat secretarul general al Asociaţiei Mondiale a Medicilor, Otmar Klober (foto).

În timp ce noi le dăm oameni, ei ar putea să ne dea fonduri pentru pregătirea medicilor
Mircea Cinteză, prim-preşedinte Colegiul Medicilor din România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite