Taxă de lux la stomatologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasamentul instituţiilor de învăţământ superior din Cluj-Napoca în funcţie de mărimea taxelor anuale de şcolarizare. Finalizarea studiilor în cel mai mare centru universitar din Transilvania poate să coste 12.000 de euro, la cea mai scumpă specializare, stomatologia. 

Taxele de şcolarizare percepute studenţilor care aleg să înveţe la facultăţile din Cluj-Napoca se ridică la sume astronomice. În cele mai multe cazuri, răspunsul la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare” depinde, pentru cei care nu reuşesc să prindă un loc bugetat, de mărimea buzunarelor părinţilor.

Medicina, un lux

Tinerii care vor să devină dentişti, învăţând la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca, sunt nevoiţi să scoată din buzunare câte 7.500 de lei, timp de şase ani. Aceasta înseamnă aproximativ 12.000 de euro.

Preţul plătit pentru a dobândi cunoştinţele medicinei generale nu este cu mult mai ieftin, taxa ridicându-se la 6.500 de lei pe an. Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” deţine, astfel, prima poziţie în topul celor mai scumpe instituţii superioare de învăţământ din regiune.

Deasemenea, taxele sunt mari pentru cei care vor să ajungă artişti, actori şi arhitecţi. Aceştia vor scoate din buzunar între 3.600 şi 4.400 de lei pe an pentru bugetele Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”,  Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Universităţile “trăiesc” din banii studenţilor

Statul alocă bani universităţilor pentru acoperirea cheltuielilor necesare educaţiei studenţilor bugetari. Teoretic, universităţile îşi stabilesc taxele în funcţie de valoarea sumelor pe care statul le plăteşte anual pentru studenţii care au intrat pe locurile subvenţionate.

Practic, însă, beneficiind de autonomia universitară, instituţiile de învăţământ stabilesc o taxă din care să fie acoperite cheltuielile de studiu pentru studenţii nebugetari, plata cadrelor didactice, modernizări şi alte cheltuieli.

“Nu suntem foarte mulţumiţi”

Sebastian Oltean studiază medicina generală de şase ani în Cluj-Napoca. Tânărul e de părere că anii de facultate reprezintă o investiţie personală. „Dacă ai cu ce şi înveţi, ajungi medic. E ceva, iar cu timpul câştigi binişor, depinde de specialitate”.

Studenţii la medicină sunt mereu pe locul doi, ne-a povestit Sebastian, deoarece profesorii îşi văd întâi de interesele lor. „Ei au mari aşteptări din partea noastră, dar nu se văd pe ei. Nu suntem foarte mulţumiţi”, spune tânărul.

Topul celor mai scumpe facultăţi

Facultate    RON/an

Medicină dentară (UMF)    7.500
Medicină generală (UMF)    6.500
Facultatea de Arhitectură (UTCN)    4.400
Academia de Muzică    3.900
Facultatea de Fotografie, Cinematografie, Media (UBB)    3.600

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite