„Taxa de drum naţional“ îi înfurie pe comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au vânzări prea puţine pentru a-şi plăti „chiria“ pe care statul vrea să le-o perceapă. Vânzarea de mărfuri în imediata apropiere a carosabilului drumurilor naţionale trebuie taxată, dar comercianţii spun că nu-şi pot permite să plătească o nouă taxă.

MAi CTEŞTE ŞI:

Şoferii, revoltaţi de noua taxă pentru ridicările auto
VLAD MARCOCI : Banii din ecotaxă nu ajung încă la Fondul de Mediu
Vom avea taxă pe PET-uri!
Murdoch vrea să taxeze vizitarea site-urilor
Protest împotriva taxei pe apa minerală


Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, zilele trecute, că va intensifica măsurile de control, observând că tot mai mulţi vânzători ambulanţi folosesc marile şosele drept spaţiu de vânzare a mărfurilor. „Uitând“ că se află pe domeniul public administrat de o companie a statului, cei mai mulţi târgoveţi îşi expun produsele chiar la marginea carosabilului.

Acum, când statul anunţă că vrea să le perceapă o taxă pentru această facilitate, ei se revoltă şi spun că nu vor plăti nimic.

Pe drumul spre Urziceni, undeva pe lângă Moviliţa, micii târgoveţi stradali şi-au aşezat măsuţe pliante şi umbreluţe, aşteptând muşteriii.

Sunt toţi oameni în vârstă, băbuţe pensionate de la fostele CAP-uri, care fac un ban de-o pâine din cele trei legături de verdeaţă pe care reuşesc să le vândă într-o zi de stat în soare. „Eu am o pensie de 150 de lei. Din buruienile astea mai fac 3-4 lei pe zi“, spune Ştefana Ceapă, de 80 de ani.

„Plătim destul la Primărie!“

Mamaia Ştefana, dar şi ceilalţi negustori de legume şi verdeaţă de pe marginea drumului ştiu că trebuie să plătească o taxă anuală la Primărie şi... atât. „Ce mai vor şi ăştia de la drumuri, nu plătim destul la dom’ primar de atâţia ani de zile? E o bătaie de joc. Ce mai urmează? Să ne ia gâtul, că de piele ne-au jupuit!“, se înfurie bătrâna.

„Cât cred aştia de dorm prin Parlament că scot eu pe buruienile astea, încât să le mai dau şi lor?”, mai zice mamaie Ştefana, după care hotărăşte: “Las’ să vină, că nu le dau nimic!”. Vorbele bătrânei sunt încuviinţate zgomotos de toţi comercianţii stradali din Moviliţa. Se ridică ameninţător pumni în aer, se înjură printre dinţi „toţi îmbuibaţii de la putere care nu fac nimic pentru oameni”...

Butonul lui Ceauşescu

„În piaţă n-avem loc de bişniţari, pe marginea uliţei aflu că ne costă bani. De ce nu se fac pieţe mai multe, de ce nu ne măresc pensiile?”, se strigă. Apoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întamplat, se filosofează cu acea resemnare tipică ţăranului împovărat de ani, pe care unii o numesc înţelepciune.

„Uite, pân’ la amiază n-am vândut nici de-o pâine. Şi muncesc la buruienile astea din ianuarie. O să vină să le dăm bani. Şi ce? De unde să le dăm dacă n-avem un şfanţ?  O să renunţăm şi gata”.

„He, he“ - încheie solemn Done a lu’ Coana Moaşă, un bătrânel sprijinit într-un băţ strâmb – „tot mai bine era pe vremea lui Ceauşescu. El avea un buton, dom’le, pe care, dacă apăsa, se făcea ordine în toată ţara!“.

Cât plătesc târgoveţii

Tariful de utilizare a zonei autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost instituit prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 245/25.02.2008 – Anexa 6.

Potrivit acestui normativ, comerciantul trebuie mai întâi să obţină acordul de amplasare, contra sumei de 105 euro. Apoi, taxa care i se va percepe pentru tarabă este cuprinsă între 0,61 şi 1,61 euro/mp lunar, în funcţie de rangul drumului.

Panică printre tarabagiii de pe marile şosele

image

Vânzările la şosea sunt, pentru unii, singura sursă de venit



Comercianţii ambulanţi de pe drumurile naţionale din judeţul Braşov spun că ar fi de acord cu introducerea unei asemenea taxe. Singura lor teamă este să nu fie izgoniţi cu tarabele de la marginea şoselelor.

„Suntem bătrâni şi dintotdeauna ne-am ocupat de creşterea animalelor. Pentru asta nu ne-a dat nimeni pensie, nimic, iar din comerţ trăim.

Şi aşa vânzările merg din ce în ce mai rău şi sunt zile când stăm de dimineaţa până seara şi nu câştigăm nimic“, ne-a spus Irina Gârbacea, de 60 de ani, care a venit tocmai din Bran pe DN 1,­ la ieşirea din Predeal, pentru a-şi vinde produsele.

Normele sanitare nu sunt respectate

„Acest tip de comerţ este o bombă cu efect întârziat. Alimentele stau direct sub razele soarelui şi sunt contaminate cu gazele de eşapament.

De asemenea, multe dintre ele sunt falsuri. Cumpărarea produselor alimentare de la marginea şoselei este un risc pe care şi-l asumă consumatorul“, a precizat Dorin Enache, directorul DSVSA Braşov.

Constanţa: un primar se opune

Micii comercianţi care vând fructe pe marginea DN22C, la intrarea în Medgidia, nu au aflat de intenţiile Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de a-i taxa.

„Plătesc şi pentru maşina care transportă marfa, acum o să plătesc şi pentru ce vând“, spune Angelica, vânzătoare.Autorităţile locale din zonă au aflat de noile planuri ale CNADNR şi se declară împotriva lor.

„I-am distruge pe oameni dacă li se ia taxă, mai ales celor care vând în faţa porţii pentru că nu au unde“, a spus primarul din Valu lui Traian, Florin Mitroi. (Ionuţ Dincă, Emilia Sava)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite