Tăriceanu a votat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a votat, ieri, doar în baza cărţii de alegător, deşi potrivit legii acest lucru nu este permis. După ce a ieşit din cabina de vot, şeful guvernului i-a

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a votat, ieri, doar în baza cărţii de alegător, deşi potrivit legii acest lucru nu este permis. După ce a ieşit din cabina de vot, şeful guvernului i-a arătat formularul preşedintelui Comisiei Electorale pentru a verifica dacă opţiunea sa este vizibilă. Codul electoral precizează însă că votul trebuie să rămână secret, iar buletinele de vot nu trebuie deschise în faţa nimănui.

Incidentul s-a produs ieri-dimineaţă, în jurul orei 10.45, la Secţia de Votare 1140, din incinta Grupului Şcolar Sportiv Numărul 5, din sectorul 1 al Capitalei. Premierul a prezentat cartea de alegător unuia dintre membrii comisiei, Florica Spânu, apoi a mers în cabina de vot. Emoţionată, femeia nu i-a făcut observaţie, dar a anunţat preşedintele comisiei. Acesta i-a confirmat că "se poate şi în baza cărţii de alegător".

Membrii comisiei spun că s-au emoţionat

"Era foarte multă presă. Chiar şi domnul Tăriceanu era emoţionat. Am văzut abia la sfârşit că nu avea carte de identitate. I-am spus domnului preşedinte, dar dumnealui mi-a confirmat că este în regulă. Apoi a sunat la Biroul Electoral Central şi la primărie şi a aflat că nu se poate vota în baza cărţii de alegător şi că trebuie să fie însoţită şi de cartea de identitate", ne-a declarat Florica Spânu, membru PNŢCD.

Preşedintele comisiei de votare, Florian Chelu, funcţionar public în cadrul Direcţiei Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Sectorului 6, a dat şi el vina pe aglomeraţia din secţia de votare în momentul în care a venit Tăriceanu.

"Ce să fie?! Era foarte multă aglomeraţie. Ziariştii l-au înconjurat pe primul-ministru şi nu am văzut foarte bine. Am întocmit un proces-verbal în care am semnalat incidentul, iar doamna va da o declaraţie în care va spune ce s-a întâmplat. Nu mai puteam să anulăm votul deoarece introdusese deja buletinele în urne", a spus Florian Chelu.

Sesizarea privind incidentul a fost redirecţionată către Biroul Electoral al Sectorului 6. "Legea nu prevede sancţiuni pentru astfel de situaţii", a declarat preşedintele Biroului Electoral Municipal Ileana Dănăilă. Ea a adăugat că votul premierului nu poate fi anulat, odată introdus în urnă.

"Preşedintele secţiei e de vină"

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, susţine că vinovat de situaţia creată este preşedintele secţiei de votare. "Cel care trebuia să vegheze la respectarea legii în interiorul secţiei era preşedintele secţiei de votare", a declarat Spătaru.

Reprezentanţii Executivului au lăsat să se înţeleagă că membrii biroului respectivei secţii ar fi trebuit să atragă atenţia prim-ministrului că nu a respectat legea.

Cu ce documente se putea vota

carte de identitate
carte de identitate provizorie
buletin de identitate
paşaport diplomatic sau de serviciu
carnet de serviciu militar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite