Tăriceanu - "ţap ispăşitor" în viziunea presei străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Un populist talentat, cu un stil direct, căruia îi place puterea personală şi care ia, adesea, decizii impulsive". Acesta este portretul preşedintelui Traian Băsescu din perspectiva

"Un populist talentat, cu un stil direct, căruia îi place puterea personală şi care ia, adesea, decizii impulsive". Acesta este portretul preşedintelui Traian Băsescu din perspectiva jurnaliştilor străini. Ei nu îl menajează deloc pe premierul Tăriceanu, în comentariile asupra rezultatului referendumului, considerând că şeful guvernului român va achita "nota de plată" a revenirii lui Băsescu la Palatul Cotroceni. Presa străină notează şi faptul că românii au văzut în preşedinte "un fel de cavaler în armură strălucitoare, care luptă împotriva corupţiei". Totuşi, îngrijorarea în legătură cu stagnarea reformelor nu este trecută sub tăcere.

Liberation - Popeye revine la cârmă

"Băsescu este şi popular, şi populist. Îi place puterea personală şi ia adesea decizii impulsive. Din păcate, adversarii săi sunt în egală măsură rupţi de societate şi nu se prefigurează emergenţa unei mişcări politice care să fie purtătoarea stindardului democraţiei, a valorilor compromisului, a valorilor europene. Mereu cu replică, provocator, orgolios, Băsescu se simte precum peştele în apă în situaţiile conflictuale."

BBJ - Suspendarea, o conspiraţie

"Premierul Călin Popescu Tăriceanu trebuie să plătească preţul pentru planul extrem de nemulţumitor al parlamentului de a-l îndepărta pe Băsescu. Alegătorii nu au fost convinşi de demersul parlamentului şi au văzut în Băsescu un fel de cavaler în armură strălucitoare, care luptă împotriva corupţiei. Rezultatul votului celor 322 de parlamentari împotriva lui Băsescu a părut o conspiraţie împotriva talentatului populist Băsescu, care a ştiut exact cum să-şi exploateze mesajul emoţional către popor."

EUobserver - O lovitură pentru premier şi PSD

"Rezultatul referendumului de sâmbătă vine ca o lovitură pentru premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu, imobilizat de mai mult de doi ani de lupta politică dusă cu Băsescu, dar şi pentru PSD, care a iniţiat procesul de suspendare."

TimesOnLine - Stilul lui Băsescu place multor români

"Parlamentarii au decis cu o largă majoritate să-l suspende pe preşedinte din cauză că, au spus deputaţii, şi-a depăşit preorgativele constituţionale - încerca efectiv să conducă o campanie anticorupţie de la palatul său, subminând astfel guvernul. Preşedintele are, totuşi, autoritatea de a convoca un referendum şi, pentru că stilul său direct şi populist place multor români, el poate conta pe câştigarea consultărilor populare."

Financial Times - Luptele politice au paralizat reformele

"Comisia şi oficialii din câteva ţări membre sunt îngrijorate că luptele politice interne au paralizat eforturile de continuare a reformelor, inclusiv lupta împotriva corupţiei."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite