Tăriceanu, sub cenzura salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Responsabilitatea măririi salariilor a fost pasată viitorului guvern. Războiul continuă. Profesorii şi-ar putea primi salariile majorate cu 50% de la 1 aprilie 2009, a decis Guvernul. Sindicatele din învăţă­mânt anunţă greva generală. PDL ameninţă cu moţiunea de cenzură.

Guvernul a amânat termenul de aplicare a majorării lefurilor profesorilor şi a pus condiţia adoptării unei legi-cadru  privind salarizarea bugetarilor.

Membrii Guvernului, întruniţi ieri într-o şedinţă dedicată problemei cauzate de mărirea lefurilor dascălilor, au ales să nu emită un nou act normativ, ci să modifice articolele din  ordonanţa care prevedea majorarea cu 50%.Concret, au fost introduse articole noi care prevăd majorarea salariilor din învăţământ cu 9% începând cu 1 octombrie 2008. În plus, modificările prevăd ca abia la 1 aprilie 2009 să fie aplicată majorarea cu 50% a salariilor.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Guvernul trebuie să îşi stabilească priorităţile.„Şi în 2007, la majorarea pensiilor, premierul spunea că economia se prăbuşeşte. Acestor oameni li s-a făcut dreptate în cele din urmă. Aceleaşi declaraţii le auzim de la premier acum, cu privire la creşterea slariilor profesorilor. Banii există, dar este vorba despre priorităţi. Trebuie stabilite priorităţile”, a spus Băsescu.

Guvernul nu crede că se va depune moţiune

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a admis ieri că Parlamentul poate respinge ordonanţa şi, în aceeaşi măsură, că este posibil ca modificările să ducă la introducerea unei moţiuni de cenzură de către PDL, susţinut de PRM.

Potrivit lui Nicolăescu, o moţiune de cenzură nu este o variantă viabilă, deoarece pe de o parte mai este puţin timp până la alegeri, iar Parlamentul, ocupat cu campania electorală, nu va mai fi capabil să întrunească în cvorumul necesar majoritatea deputaţilor şi senatorilor, adică cel puţin 232 de aleşi.

Traseul pe care îl va parcurge ordonanţa

Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare şi îşi produce efectele numai după publicarea în Monitorul Oficial. La Parlament este depus un proiect de lege privind aprobarea ordonanţei. Dacă în termen de 30 de zile prima Cameră sesizată nu se pronunţă prin vot asupra proiectului, textul se consideră adoptat tacit şi este trimis la Camera decizională.

Dacă şi senatorii şi deputaţii au votat pentru respingere, actul normativ încetează să-şi mai producă efectele. Dacă va fi adoptată, legea de aprobare a ordonanţei este trimisă preşedintelui pentru promulgare. 

Tăriceanu: “Economia mondială e ca Titanicul”

Clasa politică din România manifestă o “iresponsabilitate incredibilă, orientată doar către alegeri, şi aruncă cu bani şi majorări salariale în dreapta şi în stânga, în timp ce economia globală este ca un Titanic lovit de aisberg”, a declarat premierul Popescu Tăriceanu.

“La nivelul politic discuţiile sunt: le-am dat profesorilor 50% majorare, mai sunt şi alte categorii socio-profesionale, veniţi că sunt bani, luaţi că nu-i niciun fel de problemă. După noi potopul”, a spus Tăriceanu.

Liberalii, divizaţi

Măsura pe care Guvernul trebuia să o adopte ca urmare a majorării salariilor profesorilor i-a divizat pe liberali.  Potrivit unor surse, Tăriceanu le-a reproşat liderilor formaţiunii lipsa de unitate în declaraţiile publice după promulgarea legii de mărire cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Primul- ministru ar fi fost nemulţumit că unii vicepreşedinţi au vorbit despre posibilitatea îngheţării salariilor, în vreme ce alţii, cum ar fi cazul lui Crin Antonescu, au adus în discuţie oportunitatea demisiei Guvernului.

La întâlnirea de luni, Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai au susţinut că Executivul ar trebui să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe o amânare a majorărilor salariale condiţionată de performanţele economice.
În opinia acestora, varianta respectivă ar fi fost cea mai potrivită atât din punct de vedere constituţional, cât şi electoral.

Contraargumentul premierului ar fi fost că riscul ca Executivul să fie demis printr-o moţiune de cenzură ar fi prea mare. Cei trei au arătat că şi în cazul emiterii unei ordonanţe de urgenţă există posibilitatea introducerii unei moţiuni.

Efectele majorării cu 50%

Într-o notă trimisă lui Traian Băsescu, Varujan Vosganian a arătat câteva dintre efectele produse de majorarea de 50%.

Cheltuielile de personal generate de aceste creşterile salariale sunt de 4.625 milioane lei pentru întreg anul 2009, adică 0,74% din PIB.

Una dintre consecinţele majorării ar fi „creşterea inevitabilă a salariilor din sectorul bugetar cu 50%”.

Va fi necesară o creştere suplimentară a pensiilor ca urmare a majorării salariului mediu brut.

Inflaţia va creşte cu circa 5%, ca urmare a creşterii salariilor şi pensiilor.

Importurile ar urma să crească.

Companiile vor fi obligate să recurgă la disponibilizări de personal. Guvernul estimează că impactul ar ajunge la circa 300.000 de salariaţi.

Sindicaliştii se unesc împotriva Guvernului

Sindicaliştii din sănătate sunt de părere că în acest moment singura soluţie ar fi unirea tuturor confederaţiilor, doar aşa ar putea obţine măriri salariale. “Vom ieşi cu o poziţie comună, asta e soluţia. Acum situaţia e mai complicată, iar sigura rezolvare ar fi să încercăm să ne unim forţele.

Dacă rămânem separaţi, nu vom reuşi să facem nimic. Mâine dimineaţă (n.r. azi) vom înfiinţa un comitet de criză la CNSRL Frăţia şi vom încerca să găsim un numitor comun,” a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu. Federaţia Sanitas ameninţă cu un miting în Capitală pe 4 noiembrie şi cu greva generală pe 20 noiembrie, aşteptând oferta de majorare salarială promisă de ministrul Eugen Nicolăescu.

Sindicaliştii din sănătate cer majorări salariale de 50-60 la sută. La rândul lor, funcţionarii publici îşi respectă calendarul acţiunilor anunţate, respectiv greva generală pe 13 noiembrie, cerând o creştere salarială  de 50 la sută. “Rămânem la aceleaşi revendicări.

Suntem deschişi discuţiilor, iar dacă celelalte confederaţii sindicale ne invită la acţiuni commune, vom participa. Noi am stabilit grevă generală pe 13 noiembrie şi aşa vom face”, a declarat Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Sed Lex. (Alina Gavrilă)

image

Poziţia noastră este clară: PSD va vota împotriva ordo­nanţei de urgenţă

image


Mircea Geoană
preşedinte PSD

image

Decizia Guvernului este un atac mârşav la adresa profesorilor

image


Emil Boc
preşedinte PDL

image

Majorarea cu 50% este o măsură iresponsabilă, chiar criminală

image

 
Călin Popescu Tăriceanu
prim-ministru

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite