Tăriceanu: Taxa pentru maşinile noi, suspendată în cel mult zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat, astăzi, că în maxim zece zile taxa pentru maşinile noi ar putea fi suspendată temporar pe o perioadă de până la 6 luni. O altă măsură vizată de Guvern este reducerea sau chiar eliminarea TVA-ului pentru românii care îşi construiesc prima casă.

"Industria auto este pusă în pericol de importul de maşini second hand, aşa că cea mai eficentă măsură este o eliminare temporară a taxei de primă înmatriculare pentru maşinile noi", a declarat astăzi premierul Tăriceanu, la Palatul Victoria.

Măsura ar putea fi luată miercurea aceasta, dacă nu, cel mai târziu, miercurea viitoare.

Şeful Guvernului a discutat astăzi cu preşedintele Traian Băsescu despre taxa auto. Tăriceanu a afirmat că este bucuros că şi Băsescu împărtăşeşte aceeaşi poziţie în ceea ce priveşte taxa  de primă înmatriculare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, după vizita efectuată la Uzina Dacia Mioveni, că o măsură pentru ieşirea din criza actuală, care afectează şi domeniul auto, ar putea fi suspendarea temporară a taxei de înmatriculare pentru maşinile noi.

APIA: Eliminarea taxei auto este binevenită, dar ar putea intra în contradicţie cu reglementările CE

Eliminarea taxei de mediu pentru maşinile noi este binevenită pentru industria auto românească, însă o asemenea măsură ar putea să intre în contradicţie cu reglementările Comisiei Europene, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici.

"Din câte ştim, această măsură ar fi într-o oarecare contradicţie cu dispoziţiile Comisiei Europene, însă dacă s-a ajuns la declaraţii publice ale preşedintelui şi premierului pe această temă înseamnă că poate exista o şansă. Orice decizie în sprijinul industriei auto este binevenită", a declarat Popovici, citat de MEDIAFAX.

Anularea TVA-ului pentru românii care îşi construiesc prima casă

Şeful Executivului a mai afirmat astăzi că principala problemă a Executivului este relansarea construcţiilor. Guvernul vrea să dea posibilitatea tuturor românilor din clasa de mijloc care vor să îşi cumpere sau să îşi construiască o casă la standarde moderne.

Potrivit afirmaţiilor lui Tăriceanu, Guvernul discută cu băncile despre posibilitatea reducerii sau chiar anulării TVA-ului pentru cei care vor să îşi construiască prima casă sau vor să se mute dintr-un apartament vechi de bloc. Suma vizată de scutirea TVA-ului este cuprinsă între 60.000 şi 100.000 de euro.

Premierul a avut astăzi o întâlnire restrânsă cu membrii Guvernului responsabili de planul anticriză, urmând ca miercuri să fie anunţate rezultatele.

Totodată s-a întâlnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi cu alţi membri ai băncii centrale, principalele teme de discuţie au fost relansarea creşterii economice.

Tăriceanu a infirmat posibilitatea ca Executivul să crească taxele, dezminţind astfel zvonurile potrivit cărora Guvernul ar urmări majorarea cotei unice la 19%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite