Târgujienii se plâng de ploaie, ţăranii se bucură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgujienii se plâng de ploaie, ţăranii se bucură
Târgujienii se plâng de ploaie, ţăranii se bucură

Gorjenii din mediul rural spun că nu au mai avut culturi atât de bogate

În timp ce în Târgu-Jiu străile sunt inundate, oamenii ieşind cu greutate din scările blocurilor, în sate gorjenii sunt bucuroşi de ploaie şi spun că rodul de anul acesta va bate recordul atât la porumb cât şi la pomii fructiferi. „N-am mai avut prune atât de multe niciodată. Cred că din fiecare pom voi lua un car de prune. Ploaia de anul acesta şi binecuvântatul cod galben ne-au adus bucuria asta“, a declarat Nelu Epure, 53 de ani, din Dobriţa. Şi Elena Măruţă din Pârvuleşti este la fel de încântată: „Cred că porumbul şi pomii fructiferi vor rodi mai mult ca niciodată. Dacă ne fereşte Dumnezeu de piatră, vom avea cele mai bogate recolte de când ne ştim“.

Aurel Turea din comuna Cătunele a declarat că ploaia din ultimele ore i-a revigorat cultura. „Anul acesta fac de toate. Fasolea, roşiile, ardeii au crescut aşa de frumos. S-au făcut şi zarzărele. O să fac de câteva ori cu cazanul. Dacă nu era ploaia asta, se ducea totul de râpă şi iar munceam degeaba ca în anii anteriori“, a spus bărbatul. „Când a plouat data trecută mi s-a inundat grădina din spatele casei pentru că e mai în pantă şi se scurge pe ea, dar e bună ploaia asta. Anul trecut ne rugam să plouă. Mai facem şi noi ceva“, Ileana Boboescu.

Zone de risc: comunităţile de pe malul Jiului

La cealată extremă sunt târgujienii. În Parcul Central din municipiu, Aleea Scaunelor este cea mai afectată de furtună. 6 dintre cele 12 scaune ale ansamblului monumental sunt câţiva centimetri sub apă. Lipsa oricărei scurgeri de pe Aleea Scaunelor periclitează integritatea operelor. Pe câteva străzi din oraş oamenii au început să aibă mari probleme: „Nu se mai opreşte ploaia, iar de la noi din cartier nu poţi ieşi decât cu maşina. Nu mai e nici semnal la telefoane, iar cablu şi internetul merg cu mare greutate sau deloc“, a declarat Iona Paşcu, din 1 Mai, Târgu-Jiu.

Zonele principale de risc sunt comunităţile de pe malul Jiului dar şi cele din zonele Gilortului sau ale Motrului. În toate localităţile din Gorj avem, potrivit Instituţiei Prefectului, comandamente pentru situaţii de urgenţă.Chiar dacă astăzi este a doua zi de cod galben judeţul Gorj a scăpat până la această oră de furia apelor. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o avertizare hidrologică, potrivit căreia 23 de judeţe riscă să fie afectate de inundaţii în urma ploilor ce vor cădea până luni la ora 10:00. Gorjul este unul dintre judeţele afectate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite