Peste 600 de cărţi patrimoniu, furate de la Biblioteca Teleky din Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de cărţi extreme de valoroase, din secolele XVI-XIX, au dispărut fără urmă din biblioteca Teleki - Bolyai din Târgu Mureş. Principalul suspect este chiar directorul instituţiei, istoricul Mihály Spielmann, care este cercetat penal pentru „neglijenţă în serviciu, care a avut ca efect pierderea de bunuri de patrimoniu naţional".

Cărţile dispărute nu pot fi date însă în urmărire generală deoarece nu au elemente de identificare acceptate de Birourile Interpol. Astfel vor fi căutate doar pe teritoriul României deşi atât anchetatorii cât şi directorul Mihály Spielmann acceptă ideea că este posibil ca aceste titluri nu ar mai fi în ţară.

Inventar după 40 de ani

Deşi instituţia adăposteşte valori de patrimoniu, un inventar general al cărţilor de la Biblioteca Teleky Bolyai nu s-a mai făcut din anul 1967. Potrivit datelor poliţiei, un inventar sumar s-ar fi făcut prin anii 1987-1988. S-au constatat şi atrunci lipsuri dar nu au fost scoase din evidenţe. Anchetatorii mai aduc în prim plan şi faptul că instituţia nu are un sistem de supraveghere care să fi putut opri cumva acţiunile hoţilor.

"În momentul de faţă, se lucrează şi la eficientizarea sistemului de supraveghere a bibliotecii", a explicat Szabó Árpád, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, instituţie sub tutela căreia funcţionează Biblioteca Teleki. Directorul Mihály Spielmann crede, la rândul său că titlurile puteau dispărea oricum şi oricând, având în vedere că biblioteca nu avea  sistem de supraveghere.

„Aceste cărţi puteau dispărea după anul 2001. Am avut o evidenţă a acestor cărţi, într-un catalog, şi aş putea spune că în spatele acestor furturi se află persoane care aveau cunoştinţă despre acest catalog", Mihály Spielmann ,director al Bibliotecii Teleki de aproape 40 de ani.

Prejudiciul nu a fost estimat

Poliţia spune că prejudiciul nu a fost încă stabilit întrucât nu există un evaluator autorizat.   „Biblioteca nu are un expert evaluator, iar cel care va veni, va trebui să lucreze ani buni, până să-şi poată prezenta concluziile, întrucât va trebui să evalueze şi cele 250.000 de cărţi existente ", ne-a declarat Mihály Spielmann.

Consiliul Judeţean Mureş promite unul în curând. „În viitorul apropiat, vom avea şi un expert evaluator, care să determine valoarea cărţilor dispărute şi a celor rămase", a explicat Szabó Árpád, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Cine a furat cărţile?

Furtul a ieşit la iveală abia la 16 noiembrie, după ce conducerea Bibliotecii Judeţene a finalizat inventarul, început în 2007. „Am declanşat o anchetă internă, să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum se justifică această lipsă şi în momentul în care am văzut listele finale, am înţeles că nu mai e de competenţa noastră, ci a Poliţiei", spune Monica Avram, directoarea Biliotecii Judeţene. 

Poliţia spune că de fapt sunt dispărute 616 titluri. Dintre acestea, 200 sunt cărţi foarte vechi, din secolele XVI-XX, multe scrise în limbile germană şi maghiară. Suspectul principal respinge acuzaţiile. „Nu am avut nicio legătură cu dispariţia vreunei cărţi. În ceea ce priveşte titlurile dispărute, acestea au prezentat interes pentru anumite persoane, din anumite domenii de activitate bine definite.

Au dispărut cărţi scrise despre istoria Transilvaniei, Ungariei, iar, pe lângă acestea, este vorba despre domenii bine definite, precum botanică, istorie şi astronomie. Este vorba despre hoţi pricepuţi, iar faptul că au reuşit să fure aceste cărţi se datorează şi faptului că sistemul de securitate din cadrul bibliotecii nu a fost unul dintre cele mai bune, mai ales înainte de 2005", mai spune Spielmann.

Cărţi valoroase

Fondul „Teleki-Bolyai" a rezultat din asocierea celor două mari colecţii distincte Teleki, cu un număr de 40.000 de volume şi Bolyai, cu 80.000 de volume. Acestora li s-au adăugat, de-a lungul timpului, alte fonduri de carte şi documente provenite din mai multe biblioteci tradiţionale din Transilvania. Colecţia „Teleki" cuprinde, printre altele, cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot şi D'Alambert, lexicoane contemporane şi publicaţii ale unor Academii şi Societăţi ştiinţifice din Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite