Investitori pentru ruta unui tren regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar mecanicul Ioan Astăluş  mai are grijă de trenul regal ce zace uitat  într-un depou din Târgu-Mureş
Doar mecanicul Ioan Astăluş mai are grijă de trenul regal ce zace uitat într-un depou din Târgu-Mureş

Locomotiva trenului regal de linie îngustă a circulat ultima dată în  2007, de Ziua Îndrăgostiţilor, pe un traseu foarte scurt din Târgu-Mureş. Mocăniţa era folosită de regele Mihai pentru a se deplasa între Târgu-Mureş şi Castelul de la Lăpuşna, precum şi între Sovata şi zona de câmpie a judeţului.

Câţiva investitori ar vrea să refacă linia de cale ferată îngustă pe care circula trenul, însă Guvernul nu vrea să vândă traseul. Locomotiva regală a fost supusă unei revizii în anul 2004, iar ultima dată a ieşit din depou în 2007, când a defilat pe calea ferată îngustă de Ziua Îndrăgostiţilor. Atunci, un proiect al municipalităţii a scos mocăniţa la lumină doar ca să plimbe perechile de îndrăgostiţi pe o distanţă foarte scurtă.

O jumătate de secol de funcţionare

Povestea mocăniţei din Târgu-Mureş începe în 1947, în Polonia. Acolo a fost fabricată partea din faţă a locomotivei cu aburi, care conţine motorul şi cazanul. Acesteia i s-a adăugat tenderul, porţiunea unde se depozitează apa şi cărbunele, care fusese produs la Uzinele Reşiţa în 1916.

„Este o locomotivă relativ nouă. Am avut în depoul din Târgu-Mureş şi locomotive fabricate pe la 1880 - 1890", spune Ioan Astăluş, mecanicul locomotivei regale. Numai că acele piese de muzeu au fost vândute una câte una. Deşi ar fi trebuit să aparţină patrimoniului naţional, minunile tehnicii din secolul al XIX-lea se regăsesc în muzeele din Austria, Ungaria, Elveţia şi Franţa.

Suspendarea liniei înguste a mocăniţei a fost mană cerească pentru hoţii de fier vechi, care au „defrişat" calea ferată pe mai multe porţiuni. „S-a furat şina de la calea ferată din spatele combinatului pe porţiuni care ajung şi la 50 de metri", spune cu amărăciune Ioan Astăluş, cel care are în grijă locomotiva regală.

Vor să refacă traseul

Mai mulţi foşti ceferişti au înfiinţat o asociaţie care are ca scop renovarea acestei rute. „Din 2001 trimitem întruna cereri către Ministerul Transporturilor pentru concesionarea căii ferate Târgu-Mureş - Sovata. Deocamdată nu am primit niciun răspuns", a spus Ioan Astăluş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite