Târg de şefi perfecţi şi angajaţi model
0Tinerii absolvenţi şi studenţii din an terminal caută jobul ideal la ediţia a doua a târgului „Angajatori de Top”. În timp ce fetele vor un loc de muncă elegant, băieţii îşi doresc să lucreze ca programatori în multinaţionale.
Tinerii spun că cele mai importante criterii de alegere a unui job sunt salariul şi mediul de lucru. Studenţii şi absolvenţii cu puţină experienţă declară că doresc să înceapă o carieră în companii mari, de preferabil, multinaţionale.
„Mi-am depus cv-urile la cinci standuri pentru că doresc neapărat să ajung programator într-o firmă internaţională”, a spus Mihai Dragota, masterand la Ştiinţe Economice.
Cererile salariale ale tinerilor sunt în acord cu pregătirea din facultate şi cu experienţa acumulată. „Un salariu de început de 300 de euro ar fi ideal”, a spus Florentina Ceargă, viitor economist.
„Sper să ajung într-o companie mare şi să-mi contruiesc o carieră acolo”, a mai spus studenta. Pentru a avansa în funcţie, tinerii sunt dispuşi să lucreze ore suplimentare, chiar şi fără a fi plătiţi. „Trebuie să munceşti mult ca să fii remarcat”, a spus Diana Alb.
Colegi la patru ace
Fetele care au mers la târgul de joburi au declarat că doresc să lucreze într-un mediu elegant, cu colegi la costum şi cravată. „Mi-ar plăcea ca toată lumea din birou să poarte costum, ar face o impresie
bună”, a spus Diana Alb. Tot ele visează la medii de lucru deschise şi colegi sociabili, de la care să înveţe cât mai mult. Organizatorii evenimentului de la Timişoara le îndrumă pe fete spre bănci sau firme de consultanţă bancară.
„Cei mai mulţi tineri care au venit la târg până acum sunt absolvenţi de Ştiinţe Economice, care nu ştiu ce vor”, a spus Andreea Gorgonea, consultantul în recrutări al companiei Catalyst. „Tinerii caută ceva pe placul lor, dar nici ei nu ştiu exact ce vor“, a mai spus Gorgonea.
Compania pe care aceasta o reprezintă a organizat târgul de slujbe pentru tineri. „Studenţii visează la joburi desprinse din cărţi sau din filme”, a mai adăugat Gorgonea. Locurile de muncă plătite cu salarii de top sunt pentru cei vechime pe un post similar, astfel încât tinerii care au venit la târg au puţine şanse să le ocupe.
Companiile au prezentat însă joburi pentru toată lumea. Cele mai populare posturi libere sunt cele de economişti şi programatori.
Engleza este importantă
Condiţia obligatorie pentru angajarea într-un astfel de job este cunoaşterea limbii engleză şi deţinerea de cunoştinţe relevante în domeniu. Acţiunile de voluntariat, prestate în timpul studenţiei, aduc puncte în plus în momentul aplicării. Salariile oferite tinerilor fără experienţă încep de la 500 de euro şi pot ajunge până la 800 de euro.
Totul depinde de rezultatele pe care candidaţii le obţin la testele practice propuse de angajator.
„Potenţialii noştri angajaţi trebuie să fie entuziaşti şi pasionaţi de tehnologie”, a spus Ştefan Bodu, reprezentant ACI Worlwide. „Ne dorim tineri adaptabili, agili şi inteligenţi.
De restul pregătirii lor ne ocupăm noi. Pentru a-i încuraja, le oferim angajaţilor prime sau carduri de cadouri „Thank you”, a spus Andrada Ciuciuc, de la compania orădeană Celestica.
„Firmele de audit sunt şi ele ţinta tinerilor absolvenţi, mai ales pentru că promit salarii mari. Aici accentul se pune pe mobilitatea viitorilor angajaţi. „Nu căutăm experienţa, ci disponibilitatea de a pleca din oraş şi capacitatea de comunicare”, a spus Mihaela Pepsila, reprezentanta Price Water Coopers.
Lip-gloss de la Microsoft
Pentru a încuraja prezenţa feminină în domeniul informaticii, compania Microsoft pregăteşte evenimente dedicate doamnelor. Firma recrutează la Timişoara tineri cunoscători ai limbii engleze, pasionaţi de IT, care sunt disponibili să lucreze la Bucureşti.
„Sperăm să atragem mai mult atenţia asupra femeilor care lucrează cu succes în domeniu, să le promovăm şi să le încurajăm”, a spus Alexandra Covaci, specialist în recrutări. Din materialele promoţionale prezentate la „Angajatori de Top”, compania a atras atenţia potenţialelor angajate cu „lip-glossurile” personalizate Microsoft.