Tarantule şi şerpi, la 15 kilometri de Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr clujean creşte acasă tarantule, scorpioni şi şerpi exotici, pe care îi cumpără din străinătate. Graţian Morar spune că nu a fost muşcat niciodată, însă majoritatea animalelor nu au un venin mai periculos decât al unei albine.

La doar 15 kilometri de Cluj, în satul Luna de Sus, în camera unui tânăr se găseşte o mică grădină zoologică cu animale exotice. Graţian Morar, un inginer piscicol în vârstă de 26 de ani, are în camera sa în jur de 90 de tarantule de diferite specii, 30 de scorpioni, patru şerpi şi tot atâtea şopârle din specia gecko leopard. Toate acestea pe lângă cei câţiva zeci de peşti şi gândaci, aceştia din urmă servind ca hrană pentru tarantule şi şopârle.
„Ceea ce multora li s-ar părea o cameră de filme de groază, pentru mine e o oază de linişte şi relaxare”, spune Graţian Morar.

Primul a fost un scorpion imperial

Totul a pornit în urmă cu circa şase ani, când şi-a cumpărat din străinătate un scorpion imperial. „Sunt din zodia scorpion şi am o atracţie către aceste arahnide de mic”, spune Graţian. Într-unul din recipientele din camera sa, Graţian are o tarantulă gestantă din zona Asiei, care va avea în curând circa 200 de pui. Le cunoaşte la toate speciile şi obiceiurile. „Aceasta este proaspăt năpârlită şi nu e bine să o deranjezi”, spune Graţian despre una dintre tarantule.
Tânărul spune că nu creşte animale care să fie un pericol pentru el sau cei din jur. „Niciodată n-am fost muşcat de arahnide, iar pentru a manevra tarantulele mai agresive folosesc o ustensilă pe care am făcut-o dintr-un flacon. Un prieten de al meu a fost muşcat, dar nu a păţit nimic. I s-a înroşit, l-a mâncat puţin, iar după câteva ore nu mai simţea nimic”, spune Graţian.

Vinde şi face schimburi

Împreună cu un român plecat în Germania, a realizat o pagină de internet (www.spiderzz.3x.ro) unde s-a creeat o adevărată comunitate a iubitorilor de astfel de animale, cu aproape 500 de membri înregistraţi. „Acolo este şi un tânăr din Uruguay care a lucrat la un laborator cu astfel de animale şi ne ajută cu sfaturi şi un rus care lucrează la Grădina Zoologică din Sankt Petersburg. Încercăm să educăm publicul privind aceste animale şi să le arătăm că una sunt filmele de groază şi alta e realitatea”, explică Graţian.
Prin anunţuri pe internet şi cu cei deja aflaţi în domeniu, realizează schimburi şi vânzări. Dacă o tarantulă costă între 15 lei, un pui mic şi 300 de lei o femelă adultă, un scorpion costă între 80 şi 120 de lei, un şarpe circa 300 de lei, iar o gecko leopard 100 de lei.
Dacă puiul de piton regal mânâncă un şoricel congelat o dată pe săptămână, pentru tarantule şi şopârle creşte viermi şi gândaci. „Nu sunt animale pretenţioase. Când năpârlesc, tarantulele refuză hrana luni la rând, iar pentru un exemplar adult de gecko este suficient un acvariu de 50 de litri”, spune clujeanul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite