Ţăranii se feresc de gripa nouă cu usturoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul A(H1N1) este combătut la sate cu leacuri bătrâneşti: ţuică fiartă cu piper negru, cârnaţi de Pleşcoi şi mămăligă fierbinte pe piept. Şi medicii recomandă pacienţilor să mănânce condimentat în această perioadă, pentru a-şi mări rezistenţa la boli.

CITIŢI ŞI: Cele mai tari leacuri contra porcinei: usturoi, ceapă, vin fiert şi ardei iuţi!

Mâncărurile condimentate cu piper, ardei iute şi usturoi ar putea ţine virusul gripei porcine departe de organism. Aceasta este convingerea în primul rând a locuitorilor de la ţară. Gripa nouă i-a împărţit pe sătenii din comuna gălăţeană Tuluceşti în două: unii vor să se vaccineze, alţii au încredere doar în leacurile băbeşti.

 „Ştiu că putem merge la Galaţi, dar nu mă vaccinez. Am auzit pe la televizor că nu este prea sigur şi nu vreau să mă capăt cu cine ştie ce alte boli de pe acolo. Merg pe ce ştim din bătrâni că alungă gripa. Usturoi mult peste găină şi gata. Aşa ne întărim organismul, cu usturoi şi ardei iute. Dacă tot ne ajunge boala, dăm cu rachiu fiert sau cu vin fiert, iute, cu mult piper. Mai punem o mămăligă fierbinte sau huşte (n.r. - tărâţele care rămân pe fundul putinei de borş) pe piept şi gata", a spus Valerica Munteanu.

Emilia Bernea, în vârstă de 66 de ani, are încredere în ventuze sau frecţii cu gaz lampant, deşi a făcut vaccinul antigripal clasic. Marin Bernea (60 ani) mizează tot pe alcool dat în clocot: „Ţuică şi vin, fierte cu mult piper, astea sunt sfinte".

În schimb, Petrică Bârla, 50 de ani, este hotărât să-şi administreze vaccinul împotriva virusului A(H1N1). „Se îngroaşă gluma. Altădată mergea cu usturoiul şi ardeiul iute, dar nu mai ţine la virusul asta. S-au dus vremurile când ne descurcam cu leacurile băbeşti, aşa că eu o să merg zilele acestea la Galaţi, să mă vaccinez", a spus nea Petrică.

DSP Buzău le recomandă pacienţilor condimente

Leacurile naturiste sunt şi pe placul unora dintre medicii care reprezintă autorităţile sanitare. Venera Axinte, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, spune că un regim alimentar cu multe condimente ajută la crearea unei rezistenţe generale mai mari a organismului.

„Eu le recomand tuturor să aibă la masă ardei iute, usturoi, piper, cimbru, pentru că aceste condimente grăbesc tranzitul intestinal şi elimină toxinele. Ardeiul iute la ciorbă şi cârnaţii de Pleşcoi ar putea fi un astfel de meniu. Mare grijă trebuie să aibă cei cu probleme digestive sau hemoroizi, cărora nu le este indicat să mănânce condimentat", a declarat medicul Venera Axinte, specialist în siguranţa alimentară. Totuşi, dr. Axinte avertizează că un astfel de regim alimentar nu garantează imunizarea totală împotriva virusului A(H1N1): „Condimentele îţi ridică rezistenţa generală, dar nu este strict direcţionată către A(H1N1). În acest caz, doar vaccinul oferă protecţie certă".

La Vâlcea se recomandă usturoiul

Doctorul Ion Mihail, directorul adjunct al DSP Vâlcea, recomandă vâlcenilor să mănânce cât mai mult usturoi pentru a se proteja de virusul A(H1N1). „Usturoiul conţine o substanţă care combate gripa şi este foarte bine ca persoanele care nu au de gând să pupe pe nimeni să mănânce cât mai mult usturoi în această perioadă", a declarat dr. Ion Mihail. La nivelul judeţului Vâlcea au fost repartizate 37.000 de doze de vaccin pandemic, dintre care 17.000 au fost distribuite, iar 20.000 sunt pe stoc la DSP.

"Recomandăm oamenilor să consume legume, fructe, care conţin vitamine şi care creează o apărare nespecifică împotriva mai multor
boli, printre care şi a noii gripe. Apărarea specifică este creată cu ajutorul anticorpilor pe care îi conţine acest vaccin", a spus şi dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Dr. Popescu nu a garantat, însă, că legumele şi fructele îi protejează pacienţii de boală. Folosirea de condimente a fost promovată şi în Republica Moldova. Soldaţii moldoveni au primit măşti de protecţie, dar şi 15 grame de usturoi şi 25 de grame de ceapă pe zi în plus faţă de gramajul obişnuit pentru o zi. ; Au mai colaborat Marian Căpăţînă, Mădălina Mitroi, Dora Sider

Puterea ardeiului, pro şi contra

Epidemiologii nu neagă efectele pozitive ale unor alimente în prevenirea gripei, dar insistă că acestea nu pot înlocui vaccinul.

Medicii din judeţul Vrancea atrag atenţia că leacurile nu au putere să stârpească virusul gripei porcine. "Aceste metode rudimentare de prevenţie reduc infecţia, usturoiul poate creşte un pic imunitatea organismului, dar ele nu au puterea să distrugă virusul. Ştiinţific, tot vaccinul antigripal rămâne valabil", ne-a declarat dr. Marina Maiorov, epidemiolog în cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Vrancea.

Dr. Andreia Gavrilescu, şef Serviciu Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Brăila, spune că orice recomandare de genul usturoi sau produse condimentate nu ţine de medicina clasică. „Aceasta este medicină naturistă şi nu pot să spun nimic despre aşa ceva. Eu recomand vaccinul ca metodă de protejare împotriva gripei porcine", este de părere medicul.

„Staţi la rând, avem vaccin pentru toţi!"

Gherghina Matache şi-a învins frica şi s-a lăsat înţepată

No title

Înghesuială mare ieri după-amiază în faţa cabinetelor medicilor de familie. Pacienţii stăteau la coadă mai ceva ca pe vremea comuniştilor, însă acum coada se formase pentru vaccinul antipandemic.

„Am lăsat şi eu rând după doamna. M-am aşezat pe scaun să mă odihnesc puţin, am stat mai bine de o oră în picioare", spune o bătrânică venită la Policlinica Avrig din Bucureşti.

În sala de aşteptare, lumea vorbeşte numai despre decesele din ultimele zile. De frică să nu rămână nevaccinaţi, pacienţii intră câte cinci în cabinet. „Nu vă înghesuiţi! Staţi la rând, este vaccin pentru toată lumea!", spune dr Gheorghe Alexandrescu, medic de famile.

„Nu e de glumă cu gripa asta!"

O pacientă intră, cu reţinere, în cabinet. „Am venit pentru o consultaţie, iar doamna doctor mi-a spus că pot face şi vaccinul. Mi-e cam teamă, mereu mi-a fost frică de ac, însă nu e de glumă cu gripa asta. Trebuie să mă înţep", spune Gherghina Matache, pensionară. După imunizare răsuflă uşurată. „Nu m-a durut deloc, n-a fost atât de greu pe cât am crezut. Frica a fost mai mare", povesteşte Gherghina Matache.
Medicii sunt de părere că moartea actorului Toni

Tecuceanu i-a convins pe oameni că imunizarea este singura metodă de a se proteja împotriva virusului A(H1N1). „Nefericitul eveniment, decesul actorului Tecuceanu, dar şi numărul mare de îmbolnăviri i-au determinat pe români să vină la vaccinare", consideră dr Gheorghe Alexandrescu, medic de familie.

„Am venit mai mult de frică, am văzut la televizor câţi oameni au murit din cauza gripei. Nepotul meu este medic şi el m-a asigurat că este un vaccin sigur", spune Maria Rabei, pensionară.

Românii sunt aşteptaţi la medicii de familie

Medicii de familie afirmă că sunt pregătiţi să-i primească pe toţi cei care vor să se imunizeze. „Încă din weekend m-au sunat pacienţii să mă întrebe dacă am primit vaccinul şi dacă fac vaccinări. Le-am spus că-i aştept pe toţi la cabinet. Până la ora 14.00 am imunizat 50 de persoane. Programul mi se termină la ora 16.00, dar mai rămân dacă o să mai fie nevoie", afirmă dr Valentina Boboc, medic primar.

Centre de vaccinare în Bucureşti

Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş".
Institutul Clinic Fundeni.
Institutul Cantacuzino.
Institutul de Sănătate Publică.
Spitalul clinic de obstetrică şi ginecologie Filantropia.
Spitalul clinic Sfânta Maria (fostul spital Griviţa).
Spitalul clinic de urgenţă militar central „Dr. Carol Davila".
Spitalul clinic Colentina.
Spitalul clinic de ortopedie Foişor.
Spitalul de pneumoftiziologie Sf. Ştefan.
Spitalul clinic de urgenţă pentru copii „Victor Gomoiu".
Spitalul clinic Colţea.
Spitalul clinic de boli infecţioase şi tropicale „Victor Babeş".
Cabinetele medicilor de familie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite