Ţăranii din Livada Mică şi răzmeriţa anti-GSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O antenă Orange, montată în curtea unei bătrâne din Buzău, va fi mutată la cererea vecinilor. Trei săteni din  Livada Mică, judeţul Buzău, au realizat o premieră în justiţie. Ei au reuşit să dea jos un releu GSM amplasat pe terenul unei  bătrâne.

Un releu GSM al firmei Orange, montat în urmă cu cinci ani, în satul Livada Mică din comuna Grebănu, judeţul Buzău, a devenit mărul discordiei între săteni.

Acum  doi ani, trei localnici s-au plâns judecătorilor că Orange nu le-a cerut acordul pentru instalarea releului. „Eroii“ sunt: Dumitra Barbu, casnică, Milicu Leu, pensionar şi profesorul Costel Stanciu, conferenţiar doctor la Academia de Studii Economice.

După zeci de procese în care oamenii au fost plimbaţi prin tribunale, în data de 31 octombrie a venit sentinţa executorie, iar Orange a început să îşi demonteze antena.

A început demontarea

Pe terenul Anicăi Geru, mătuşa Gerula, cum o poreclesc vecinii, lucrările de demontare a antenei erau, ieri, în toi. Câţiva dintre muncitori erau deja sus pe schelă şi desfăceau bucăţi din scheletul metalic.

 “Aşa am primit ordin să o demontăm, dar mai multe nu vă pot spune. Ştiu că cineva a câştigat un proces cu şeful firmei”, ne-a spus unul dintre muncitori, în timp ce învârtea nişte friptură pe un grătar, în apropierea antenei.

Proprietara terenului este o femeie în vârstă de 83 de ani, Anica Geru. Femeia trăieşte dintr-o pensie, destul de mică, de aproximativ 400 de lei.

Mătuşa Gerula şi releul

Pe “mătuşa Gerula” am găsit-o curăţând de coajă câteva mere, pentru prânz. Când ne-a văzut, a început să plângă.  “Nu ştiu dacă este vorba despre invidie sau chiar îi deranjează pe vecini. Să vă spun cum au stat lucrurile. Pe vecinu’ Costel Plugaru l-am avut ca martor într-un proces cu un pământ şi am avut încredere în el.

Într-o zi mi-a cerut actele de la pământul ăsta pe care este antena. Ştiindu-l om de încredere, i le-am dat. După trei ore mi le-a adus, dar mai târziu am aflat că în timpul ăsta el a mers la Râmnic şi a făcut plângere împreună cu Stanciu Costel. După câtva timp, mi-au venit acasă un teanc de hârtii.

Nu am ştiut ce este cu ele, dar mi-au zis nişte vecini că este vorba despre un proces. M-am dus plângând cu ele în mână până la Primărie la Grebănu. Primarul mi-a zis că nu cu mine se judecă, ci cu cei de la Orange şi mi-a mai spus că vor şi ei ceva bani, de asta i-au dat în judecată”, ne-a spus bătrâna.
 
„Antena face ca un tractor“

În sat, vecinii spun că nu au nimic cu femeia, dar că radiaţiile sunt mari şi le-au stricat culturile şi pomii. Unii dintre ei spun că s-au îmbolnăvit subit, alţii că au rămas fără auz.

O vecină care a fost martor la procesul cu Orange, Dumitra Barbu, ne-a spus că cei de la compania de telefonie au rugat-o cu bani, dar ea i-a refuzat pentru că sănătatea este mai importantă. “Au venit şi m-au rugat cu 40 de milioane,  apoi m-au întrebat cât vreau să renunţ.

Am refuzat banii, pentru că eu nu pot dormi noaptea. Tanti Anica nu aude, dar noaptea antena aia face ca un tractor. Mai mult, eu aveam o vedere foarte bună, dar de vreo trei ani am început să nu mai văd bine şi acum port ochelari. Şi medicul mi-a zis că este posibil să fie de la radiaţii.

Ginerele meu nu îşi mai lasă ­copiii la mine de frică să nu îi radieze. Dar nu numai oamenii sunt bolnavi. Toţi pomii din grădină ni s-au uscat şi nici legumele nu se mai fac”, s-a văitat Dumitra Barbu.

Peste drum, o altă vecină, care îşi cârpea casa cu lut, Maria Moise, s-a băgat  în vorbă. “Da, face zgomot, nu putem dormi, ne doare capul, iar fiul meu când vine acasă îmi spune mereu că are senzaţie de vomă. Pe ăla bătrânu’ l-am dus săptămâna trecută la spital, că i s-a făcut rău, iar eu, de când este antena aici, am făcut trei operaţii”, ne-a spus femeia cu năduf.

Ion Burlacu, un alt vecin, crede că este posibil ca cineva să fi ştiut că antena iradiază, dar nu a făcut nimeni nimic până la proces. “Soţia mea s-a îmbolnăvit de inimă. În sat la noi sunt vreo trei releuri din astea, destul de apropiate.

Mai rău decât asta de la Anica nu face niciuna dintre ele. Ştiu că asta înseamnă să piardă cineva bani, chiar şi cei de la Primărie, dar ar putea să le ducă pe câmp, departe de sat”, a propus Ion Burlacu.

370 de lei chiria pe-o lună

De la firma Orange, Anica Geru primea 370 de lei pe lună, drept chirie, pentru antenă. “M-am înţeles cu ei să îmi dea în fiecare lună câte ceva, pentru că eu am vârsta asta şi nu ştiu cât mai trăiesc.

Acum o să îmi fie foarte greu, pentru că mai am şi eu nişte pământ care trebuie muncit, arat, semănat şi nu mai am cu ce să plătesc lucrările astea”, spune tanti Gerula.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite