Tărăboi pentru un ştergar de borangic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

se pregătea de moarte, a primit 10.000 de lei. ştergarul a fost adus tocmai din satul şuletea pentru a o impresiona pe prima doamnă a ţării, Elena Ceauşescu, însă nu a mai fost returnat

se pregătea de moarte, a primit 10.000 de lei. ştergarul a fost adus tocmai din satul şuletea pentru a o impresiona pe prima doamnă a ţării, Elena Ceauşescu, însă nu a mai fost returnat bătrânei, care-l dăduse numai sub formă de împrumut.
Urmarea a fost că bătrâna şi familia acesteia au pornit un adevărat tărăboi. Cum primarul satului fusese personal la bătrână să-l ceară, tot acesta s-a văzut nevoit să o liniştească, numai că preţul plătit a fost cam piperat, chiar şi pentru edilul şuletea. Cu 10.000 de lei, pe care i-a dat bătrânei, putea să-şi achite un avans la un autoturism, la acea vreme. Supărat, primarul afirmă că mai bine ar fi fost beat în ziua în care i s-a cerut să se implice în primirea oficială a soţilor Ceauşescu.
Nicolae şi Elena Ceauşescu au făcut ultima vizită în judeţul Vaslui, în anul 1987. Trenul prezidenţial a oprit, atunci, în gara Tutova, pentru că Nicolae Ceauşescu venise pentru două zile la vânătoare, în pădurea Bălăbăreşti.
În vârtejul pregătirilor a fost angrenat şi profesorul Dan Ravaru. Amuzat, acum, profesorul povesteşte, cu umor, cum omagiul Elenei Ceauşescu s-a lăsat cu un scandal în toată regula, din pricina vălului de borangic pe care o bătrână din şuletea îl păstra pentru înmormântare! Borangicul bătrânei trebuia să decoreze tava cu pâine şi sare pentru tovarăşa Elena Ceauşescu. Tocmai acest lucru, în aparenţă foarte simplu, a dat mari bătăi de cap organizatorilor, care îşi doreau să o impresioneze pe prima doamnă a ţării.
Profesorul Ravaru a luat legătura cu primarul din şuletea, care a fost trimis în mod expres la bătrână acasă, pentru a-i împrumuta borangicul pentru primirea Elenei Ceauşescu. Bineînţeles că nimeni nu s-a opus.
Borangicul a fost preluat de cei din conducerea judeţului, care urmau să se ocupe de ceremonie şi, de atunci, nu l-a mai văzut nimeni. Tovarăşii au spus că l-au făcut cadou Elenei Ceauşescu, afirmaţie care niciodată nu a putut fi probată.
Bătrâna din şuletea, care acum e de mult trecută pe lumea cealaltă - şi fără valul de borangic -, nu s-a lăsat deloc, insistând la primar să-i dea borangicul înapoi! I s-au alăturat şi cei doi fii ai ei, care l-au ameninţat pe primar.
Povestea vălului de borangic lua amploare în sat, aşa că primarul Druţă a fost dispus să plătească pentru liniştea lui o avere: 10.000 de lei, adică aproximativ a noua parte dintr-o Dacie, la vremea aceea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite