Ţara vânătorilor fără maniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost întemeiată la vânătoare, România modernă încearcă să-şi păstreze vânatul. După 1989, mulţi români, proveniţi în special din pătura avută a societăţii, au

După ce a fost întemeiată la vânătoare, România modernă încearcă să-şi păstreze vânatul.

După 1989, mulţi români, proveniţi în special din pătura avută a societăţii, au adăugat vânătoarea pe lista lor de priorităţi, motivele fiind diverse: sport, activitate "aristocratică" sau chiar afacere rentabilă. Unii, pentru că şi-au rotunjit conturile în bancă, au considerat vânătoarea ca fiind de "bonton", pur şi simplu pentru că erau în căutarea unei "ocupaţii".

Domeniile de vânătoare au devenit destinaţii preferate pentru pasionaţi, însoţiţi de câini şi de hăitaşi angajaţi din localităţile învecinate, care au îngroşat rândurile clienţilor unei afaceri de succes.
Dan Şerbănescu, este unul dintre numeroşii oameni de afaceri "convertiţi la vânătoarea", pentru care a făcut o adevărată pasiune.

El recunoaşte că a cheltuit o mulţime de bani, dar găseşte că este normal să se întâmple asta ("Atunci când eşti pasionat de ceva, vrei să ai tot ce apare mai nou pe piaţă", spune el). Nu de mult, a achiziţionat cu 650 de euro un binoclu cu autofocus, care pe penumbră îşi reglează o altă luminozitate. "Mi-a plăcut şi mi-am permis să dau banii respectivi. Am acasă un dulap numai cu haine de vânătoare: începând de la câteva perechi de încălţăminte până la două-trei echipamente, binoclu, geantă, rucsac", spune Dan Şerbănescu.

Scandaluri şi picanterii

În perioada ulterioară momentului 1989, numeroase personalităţi şi-au afirmat pasiunea pentru vânătoare, remarcându-se fostul prim-ministru Adrian Năstase, fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu, omul de afaceri Ion Tiriac ş.a. Prin poziţiile deţinute în structurile de stat sau nonguvernamentale (preşedinte şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi - AGVPS România), Adrian Năstase şi-a prelungit relaţiile de prietenie cu Ion Ţiriac, inclusiv pe domeniile de vânătoare.

Astfel, o asociaţie controlată de fostul tenismen Ion Ţiriac a concesionat domeniul de vânătoare Balc (Bihor) de la guvernul Adrian Năstase, iar carnajele care au urmat ulterior acolo (cu împuşcarea de către un număr restrâns de vânători a sute de mistreţi) au trezit critici aprinse în presă şi în mediile ecologiste. Laszlo Szeley-Szabo, pe atunci preşedintele organizaţiei ecologiste AVES, declara la vremea respectivă că un astfel de masacru este doar "un atentat cinegetic, un atentat împotriva valorilor naturale ale României".

În decembrie 2003, în timpul unei vânători desfăşurate la Conţeşti - Dâmboviţa, ministrul agriculturii Ilie Sârbu a fost rănit şi operat în zona inghinală după ce o armă s-a descărcat accidental. Presa vremii a consemnat că Sârbu şi-a pierdut un testicul într-o companie selectă: printre cei prezenţi la vânătoare s-ar fi aflat prim-ministrul Adrian Năstase, directorul general Romsilva Ion Dumitru, şeful Administraţiei prezidenţiale Ioan Talpeş.

Alţi iluştri pasionaţi ai vânătorii cu risc sunt proveniţi din trupa de umor Vacanţa Mare: în 2001, poliţia a propus începerea urmăririi penale a lui Radu Pietreanu, interpretul personajului "Costel", pentru infracţiunea de braconaj, după ce a fost găsit cu portbagajul plin cu carne de căprioară.

Vânătoarea poate fi însă practicată precum un sport. Politicianul Petre Roman, fostul premier Radu Vasile, actualul ministru al apărării Teodor Meleşcanu, Bogdan Niculescu Duvăz, doctorul Bogdan Marinescu şi artistul Ilie Micolov practică această pasiune, în continuare, cu discreţie, iar actorul Mircea Albulescu este un vânător mai deosebit.

El a fost "contaminat" cu virusul pasiunii pentru vânătoare, după cum singur recunoaşte, de maestrul Amza Pellea. "Am pasiunea asta de 50 de ani şi îmi place să vânez fazani, iepuri şi vulpi. Amza Pellea a fost naşul meu la botezul vânătoresc, pe care nu am să-l uit niciodată. Şi nu cred că-l uită vreun vânător!", ne-a spus Albulescu.

Ţările Româneşti, întemeiate la partide de vânătoare

Vânător în Carpaţi, "legende" de azi şi ieri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite