Ţara Vrancei, loc de muncă pentru sute de asiatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii vrânceni îşi caută angajaţi prin ţările lumii a treia. Sute de muncitori asiatici sunt "importaţi" de firmele de confecţii din judeţ, pentru a acoperi găurile lăsate de cei care au ales să plece în străinătate.

Tot mai mulţi oameni de afaceri vrânceni apelează la forţa de muncă străină, pentru a-i înlocui pe angajaţii lor care au plecat la muncă în Occident.

Patronii au solicitat anul acesta autorizaţii de muncă pentru 170 de muncitori, pe care voiau să îi aducă din ţări precum Republica Moldova, Sri Lanka, Turcia şi chiar Africa de Sud. Peste 120 de cereri au fost aprobate, iar alte 50 sunt în curs de analiză, la Serviciul pentru Imigrări Vrancea.

„Contingentul de autorizaţii de muncă aprobate pentru anul acesta s-a epuizat încă din luna august, din cauza numărului mare de solicitări din partea oamenilor de afaceri. În acest sens, Guvernul a aprobat în 28 octombrie suplimentarea contingentului”, a declarat comisarul Dumitru Amititeloaie, şeful de la „Imigrări”.

Se mulţumesc cu puţin

Cele mai mari „importatoare” de muncitori sunt fabricile de confecţii din judeţ. Patronii au apelat la străini pentru a umple golurile lăsate de lucrătorii care au plecat să muncească în vestul Europei.

În urmă cu o lună, la cea mai mare fabrică de confecţii din zonă, Euroconf SA, au sosit 125 de muncitori din Bangladesh şi mai sunt aşteptaţi alţi 100 de muncitori din această ţară care să se alăture compatrioţilor.

Bengalezii au contract pentru o perioadă de trei ani şi sunt plătiţi cu 200-250 de euro pe lună, plus bonuri de masă, cazare şi transport gratuite. Fabrica de textile a refăcut special un cămin de nefamilişti, pentru a-i caza pe bengalezi. Aceştia primesc mâncarea în pachete, „la domiciliu”.

Străinii, păziţi ca ochii din cap

Muncitorii dorm câte patru în cameră, au baie comună la etaj, iar toate geamurile clasice au fost înlocuite cu termopane. Căminul este însă păzit straşnic de orice intrus, iar accesul presei a fost restricţionat, la ordinul directoarei Cezarinei Leca, după cum a precizat agentul de pază. Vecinii focşăneni ai muncitorilor bengalezi susţin că se înţeleg foarte bine cu aceştia şi nu le crează probleme.

Muncitorii români se simt ameninţaţi

Sindicaliştii în schimb nu-i văd cu ochi buni pe colegii lor din lumea a treia. Ei ştiu că patronii îi folosesc pe străini atât pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, cât şi pentru a limita salariile muncitorilor români. „Dacă asiaticii vor avea salarii mai mari ca ale noastre, românii vor trece la greve şi acţuni de protest", a spus un muncitor român membru sindical.

Acesta susţine că situaţia se va complica în continuare, cu aducerea unor noi muncitori străini. „Este singurul mod în care Euroconf poate să compenseze deficitul de personal", a mai adăugat sindicalistul.

Muncitori disciplinaţi

La ora actuala, 500 de străini îşi câştigă legal traiul în Vrancea. Majoritatea sunt angajaţi în domenii precum industria textilă şi prelucrarea lemnului.

Asiaticii au reputaţia că sunt disciplinaţi. Sunt însă şi situaţii în care angajatorii se arată nemulţumiţi de prestaţia lor. Opt muncitori au fost trimişi în acest an în ţara de baştină, după ce angajatorii le-au desfăcut contractele de muncă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite