Talibanii ne-au atacat la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibanii ne-au atacat la miezul nopţii
Talibanii ne-au atacat la miezul nopţii

Talibanii au atacat la miezul nopţii, folosind arme automate şi aruncătoare de grenade, după care s-au retras în munţi. Cei doi militari răniţi sunt internaţi la spitalul american din oraşul Kandahar şi speră să-şi poată continua misiunea.

Doi militari români care participă la misiunea NATO din Afganistan au fost răniţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unui atac cu aruncătoare de grenade şi armament portabil de infanterie. La zece minute după miezul nopţii, insurgenţii au atacat o bază înaintată (Forward Operating Base) a NATO, situată în zona montană din sudul Afganistanului, la 60 de kilometri nord-est de localitatea Qalat, unde se află tabăra principală a militarilor români.

Citiţi şi:


În momentul atacului, fruntaşii Constantin Buturugă şi Florin Drehluţă se aflau în baza înaintată şi executau serviciul de pază într-un foişor. Ambii militari au suferit răni în zona membrelor inferioare, produse de explozia unei grenade. Camarazii lor au ripostat cu focuri de armă şi au pornit în urmărirea atacatorilor, dar aceştia au dispărut.

Răniţii fac parte din batalionul de la Focşani

Cei doi militari români răniţi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală în tabăra de la Qalat, unde li s-au acordat primele  îngrijiri, iar de acolo au fost trimişi la spitalul american din Kandahar, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Din datele medicale preliminare reiese că starea lor este bună. Potrivit unor surse neoficiale, cei doi răniţi ar putea fi externaţi, cel mai devreme, în cursul zilei de mâine. Militarii răniţi fac parte din Batalionul 280 Manevră, trimis în Afganistan în luna iulie 2009, pentru o perioadă de şase luni.

Batalionul de manevră este format în principal din militari ai Batalionului 280 Infanterie Focşani, din care fac parte şi cei doi răniţi, cărora li s-au alăturat militari ai Batalionului 151 Infanterie de la Iaşi, o echipă EOD (pentru acţiuni de deminare) din Regimentul 70 Geniu Aviaţie de la Bucureşti, precum şi o companie americană. Cei doi militari răniţi participă pentru a doua oară la o misiune externă. Florin Drehluţă (33 de ani) a mai fost în Afganistan în 2004, iar Constantin Buturugă (30 de ani) a fost în Irak în 2006. Ambii militari sunt căsătoriţi. Constantin are un fiu de cinci ani, iar soţia lui Florin este însărcinată.

România are în prezent 1.047 militari în Afganistan. Dintre aceştia, 989 fac parte din Batalionul 280 şi participă la Operaţiunea ISAF (International Security Assistance Force), sub egida NATO, acţionând în principal în provincia Zabul, cu reşedinţa la Qalat. Alţi 58 de militari români participă la Operaţiunea Enduring Freedom, sub conducerea SUA.

Americanii regândesc strategia de război în regiune

„E posibil să câştigăm războiul, în care ne-am angajat acum opt ani, doar dacă ne revizuim complet strategia“, declara, în urmă cu cinci zile, comandantul forţelor internaţionale  din Afganistan, generalul Stanley McChrystal. Numit în această funcţie, în iunie, de către preşedintele Barack Obama, pentru care Afganistanul este prioritatea numărul unu a politicii sale externe, generalul McChrystal a întocmit un raport secret în care expune o nouă strategie de război. 

În documentul, transmis şi la cartierul general al NATO din Bruxelles, McChrystal afirmă că sprijinul logistic şi material pentru forţele afgane, precum şi protejarea populaţiei civile trebuie să devină prioritare. Potrivit unor surse ale Pentagonului, citate de Reuters, generalul Stanley McChrystal, care comandă în prezent peste 100.000 de militari în Afganistan (americani şi din alte ţări NATO angajate în război), nu va mai cere o suplimentare consistentă a trupelor.

Din cei 103.000 militari occidentali dislocaţi în Afganistan,  63.000 sunt americani, mulţi sosiţi anul acesta, în cadrul vechii strategii a Administraţiei Bush, deocamdată continuată şi de Administraţia Obama.

Suplimentare

Acum cinci luni, în vizita sa la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut României să urmeze exemplul altor ţări aliate, sporindu-şi contribuţia la misiunea ISAF. Drept răspuns, autorităţile române au acceptat suplimentarea trupelor cu 150 de oameni, care vor acţiona în domeniul culegerii de informaţii, medical şi de instruire a armatei afgane.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite