Taberele vor fi pline în această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locurile sunt rezervate în proporţie de 90%, iar în unele tabere sunt ocupate în totalitate. Preţurile variază între 45 şi 60 de lei pe zi, cazare şi masă. Taberele de pe litoral şi cele tematice sunt cele mai căutate.

Primii sosiţi în taberele de pe malul mării au fost studenţii români din diaspora. Tineri din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina au fost împărţiţi în cele două tabere din staţiunile Eforie Sud şi 2 Mai.

Prima are o capacitate de 360 de locuri, în timp ce a doua poate caza simultan aproape 200 de persoane. „Prima serie şi-a terminat azi (n.r.: ieri) sejurul pe litoral. La 3 iulie vor veni elevi români care vor umple taberele în procent de aproape 90%”, a afirmat Cristina Brânzoi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret (DJT) Constanţa. Preţul pentru o zi, cazare şi masă, este de 57 de lei. La Năvodari, tarifele variază între 56 şi 65 de lei pe zi.

Cereri mai multe decât anul trecut

Potrivit reprezentanţilor DJT Olt, aproximativ 500 de elevi din judeţ vor pleca în această vară în tabără. „Surprinzător, sunt mai multe cereri faţă de anul trecut, fiind vizate în special taberele de la munte. Preţul unei zile variază între 47 şi 57 de lei şi include cazare şi masă, iar transportul se plăteşte separat “, a spus Gheorghiţa Raicea, instructor de turism în cadrul DJT Olt.

„Am ales să merg la munte pentru că este mult mai ieftin faţă de mare. Şi nici nu-mi place la mare, pentru că nu ştiu să înot. Părinţii au zis că măcar eu să plec vara asta undeva, pentru că nu avem bani să mergem toţi în concediu“, a afirmat Adrian Florea (17 ani).

Dans şi limbi străine în judeţul Sibiu

DJT Sibiu a pus la dispoziţia copiilor locuri în taberele de la Păltiniş, Sălişte, Ocna Sibiului şi Cisnădioara. „Pentru prima dată după opt ani oferim locuri în patru tabere din judeţ, fiecare dispunând de o capacitate de 100 de locuri. Până acum, avem deja 2.900 de rezervări şi doar 200 de locuri libere, care se vor ocupa foarte curând”, a spus Claudiu Spânu, directorul DJT Sibiu.

Pentru o zi de cazare, cu masa inclusă, tarifele sunt între 40 şi 47 de lei, în funcţie de locaţia aleasă. În Sibiu sunt organizate trei tabere tematice noi. Elevii care vor sosi între 15 iulie şi 1 august în tabăra de la Sălişte au cursuri de limba germană, handbal şi dans.

Ei vor învăţa de la specialiştii din trupa „Forever Dance“  paşi de vals, tango, latino sau cha-cha. Tot la Sălişte, pentru sfârşitul lunii iulie, au fost ocupate toate cele 100 de locuri din cadrul taberei naţionale de aero-racheto-modele. „Am observat un mare interes al elevilor pentru acest gen de tabere, pentru care locurile sunt ocupate în totalitate”, a mai spus Spânu.

Potrivit DJT Prahova, la Buşteni şi Sinaia  vor merge în tabere nu doar copii din alte judeţe, ci şi din Prahova. Săptămânal vor fi ocupate în această vară cele peste 130 de locuri de cazare din Vila Casa Elevilor din Sinaia, Vila Şoimul şi Vila Crişul din Buşteni.

Tariful practicat este de 57 de lei pe zi, cazare şi masă. „În principal, vom fi vizitaţi de copii şi tineri din Constanţa, Teleorman, Bihor, Galaţi, Buzău, Giurgiu, Argeş şi Vaslui”, a spus Ciprian Oprica, preşedintele DJT Prahova.
Elevii care preferă drumeţiile montane sunt aşteptaţi în tabăra tematică Adventure Team, care se va desfăşura la Buşteni, pe parcursul a opt serii, în perioada 3 iulie - 3 septembrie. Tariful este de 60 de lei de persoană.

Constănţenii preferă străinătatea

Elevii constănţeni merg în ţară la munte sau aleg taberele din străinătate. Pentru 12 zile în insula grecească Zakynthos preţul este de 1.000 de lei, care include cazarea la hoteluri de două şi trei stele, cu mic dejun, precum şi un tur în Salonic, Atena şi Meteora. „Eu o să merg şapte zile în Kusadasi, în Turcia.

Am auzit că e frumos acolo şi vreau să fac plajă şi să mă relaxez. În plus, mai merg încă patru colege de clasă. Am plătit 200 de euro pentru această vacanţă“, a declarat Aura Nancu, elevă la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Adinel Olariu

Ateliere de vacanţă la bibliotecă

În Vâlcea, copiii cu vârste cuprinse între şase şi zece ani îşi pot ocupa timpul liber în atelierele de vacanţă organizate la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanu“. Ei pot lua lecţii de literatură, desen, şah, scrable sau jurnalism. „Tot în cadrul acestor acţiuni vom avea invitaţi medici, profesori, jurnalişti, care le vor explica celor mici multe lucruri utile despre meseriile pe care le practică. Se vor organiza şi vizite la diferitele muzee din oraş”, a spus Sanda Constantinescu, directorul Bibliotecii Judeţene.

Liceenii pot merge în taberele Brădişor şi Căciulata.  Sunt 200 de locuri, iar sejurul de şase zile costă 330 de lei. „În vara aceasta, gradul de ocupare al taberelor este de peste 90%. Primii elevi care au venit la taberele vâlcene au fost din Teleorman, Cluj şi Vrancea“, a declarat Cosmin Constantinescu, directorul DJT Vâlcea.

În judeţul Braşov mai există doar o tabără de copii funcţională, cea de la Predeal, care a fost renovată timp de doi ani şi care are o capacitate de 40 de locuri. Cazarea costă 30 de lei pe zi, aceeaşi sumă urmând a fi plătită pentru cele trei mese, facultative.

„Lângă tabără există şi o pensiune, la care pot mânca ce vor ei, în cazul în care nu vor să aibă un meniu fix. Seriile sunt de câte 6 zile şi prima serie va veni la 3 iulie“, a declarat Răzvan Popa, şeful DJT Braşov. În perioada 3-9 iulie are loc o tabără de fotografie. ; Sergiu Mir, Paula Ciotloş

Redescoperirea tradiţiilor la Gorj

Tabăra de Cercetare Etnofolclorică „Constantin Brăiloiu“, care a început ieri, are drept scop cercetarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului Gorjului. O echipă formată din fotografi, etnologi, referenţi muzicali şi de artă populară vizitează timp de o săptămână, satele din Runcu, Peştişani şi Arcani, în căutarea persoanelor care păstrează diverse obiceiuri. „Am fost la Dobriţa, la o descântătoare, după care vom merge la altă femeie ce păstrează obiceiul descântecului.

Am mai găsit şi nişte case foarte vechi, cu pridvoare din lemn“, a spus Stelian Florescu, membru al echipei de cercetători. Numele tuturor meşterilor descoperiţi, fotografiile, manuscrisele şi obiectele găsite în acest trei localităţi vor fi păstrate într-o bază de date culturale în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Maria Bârcu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite