TVR, locomotivă la „Trenul morţii“. Aflată într-o situaţie financiară aparent fără ieşire, dă 500.000 de lei pentru realizarea a două filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea Română va finanţa două producţii cinematografice cu jumătate de milion de lei, deşi se află într-o situaţie financiară foarte grea.

Televiziunea Română va finanţa parţial două filme din bani publici. Hotărârea a fost luată ieri, la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie. Cea mai mare sumă a fost alocată din propriul buget filmului „Trenul morţii“, care va primi nu mai puţin de 380.000 de lei.
Filmul artistic va fi realizat în regia lui Sergiu Nicolaescu (82 de ani). De altfel, scenariul îi aparţine aceluiaşi Sergiu Nicolaescu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură din Senat. Al doilea film, o producţie a Castel Film, în regia lui Dan Piţa, a primit o sumă mai mică, aproximativ 120.000 de lei. Această finanţare din partea Televiziunii Române apare pe fondul unor mari probleme financiare în cadrul instituţiei. Doborâtă de datorii şi pe punctul de a disponibiliza o treime dintre angajaţi, TVR a găsit totuşi resursele pentru aceste finanţări.

„CRED CĂ A FOST O COMANDĂ POLITICĂ“

Propunerea a venit din partea preşedintelui-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, care a supus finanţările votului membrilor din Consiliul de Administraţie. Acestea au trecut, deşi au existat voturi împotrivă, dar şi abţineri. „Această finanţare are oarecum un cadru legal din cauza legislaţiei care prevede că o cotă parte din banii încasaţi pe publicitatea TVR merge către CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.). Numai că, de când a început criza financiară în televiziune, aceste sume nu au mai fost plătite pentru că nu era de unde. Nici acum nu este de unde. Cred că a fost o comandă politică. Nu ştiu de ce s-a dat mai puţin pentru al doilea film, pentru că bugetele lor erau comparabile. Dar dincolo („Trenul morţii“, n.r.) a primit de două ori şi ceva mai mult“, a declarat Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. De cealaltă parte, iniţiatorul propunerilor de finanţare a celor două producţii cinematografice, Claudiu Săftoiu, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.
Săptămâna trecută, după rectificarea bugetară, Guvernul a tăiat 1,9 milioane de lei din fondurile Societăţii Române de Televiziune, bani care figurau ca neutilizaţi în contabilitatea companiei publice.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite