Karadzici ştia de bombardamentele împotriva civililor din Sarajevo, potrivit TPI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Tribunalului Penal Internaţional de la Haga a declarat luni că Radovan Karadzici ştia că forţele sale au vizat civili în timpul celor 44 de luni de asediu al oraşului Sarajevo. Procesul fostului lider politic al sârbilor bosniaci a fost reluat în absenţa acestuia, informează AFP.

Acuzatul ştia că pe parcursul celor 44 de luni de asediul al oraşului Sarajevo forţele sale au bombardat şi au tras asupra civililor, creând un climat de teroare printre locuitori. Departe de a preveni aceste crime sau de a-i pedepsi pe responsabilii acestor acte, acuzatul chiar i-a încurajat pe aceştia. Rafalele şi ambuscadele erau rezultatul acţiunii unei structuri de comandament şi de control dirijate de către Radovan Karadzici, a susţinut procurorul TPI, Alan Tieger.

Mai citeşte şi:


Radovan Karadzici a continuat luni să boicoteze procesul, asemeni celorlalte două zile de audiere din 26 şi 27 octombrie. El a anunţat că va asista luni la o audiere de procedură pentru examinarea consecinţelor boicotului său.

Completul de judecată consideră că absenţa lui Karadzic constituie un abandon voluntar al dreptului său de a asista la proces, a declarat judecătorul sud-coreean O-Gon Won la începutul şedinţei de luni.

  • Karadzici este acuzat pentru bombardamentele şi focurile deschise de lunetişti asupra actualei capitale bosniace în timpul războiului sârbo-croato-musulman din 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi şi 2 milioane de refugiaţi. Printre altele, Radovan Karadzic este acuzat de punerea la cale a masacrului de la Srebrenica din iulie 2005, unde au fost ucişi peste 7.000 de bărbaţi musulmani.


Fostul lider bosniac sârb, care se află singur şi pledează nevinovat, a fost arestat la 21 iulie 2008 la Belgrad după 13 ani de fugă.

În condiţiile în care toate părţile implicate în război, respectiv croaţii, musulmanii şi sârbii, au săvârşit atrocităţi pe parcursul acestuia, TPI nu a judecat deocamdată niciun musulman responsabil de încălcări flagrante ale drepturilor omului şi de crime de război înfăptuite de forţele armate ale musulmanilor bosniaci în acea perioadă

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite