Cluj: Piersic şi Cardinale, atracţia Galei TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureata TIFF 2009, actriţa Claudia Cardinale, i-a înmânat lui Florin Piersic premiul pentru întreaga carieră. Cei doi au fost aplaudaţi la scenă deschisă de publicul prezent la Gala TIFF. Aseară, la Gala de Închidere a festivalului de film, celebrul actor român Florin Piersic o sorbea din priviri pe Cardinale, luând-o şi în braţe de câteva ori.

„Toată lumea primeşte premii aici şi noi, bătrânii, nu primim nimic. Dar mie nu-mi trebuie. Îmi ajunge Claudia Cardinale. Dacă ştiam, veneam îmbrăcat în costum de baie”, a glumit Piersic aseară, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

A opta ediţie a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat cu o jumătate de trofeu românesc, cealaltă jumătate norvegian, şi cu critici dure din partea organizatorilor pentru neimplicarea Centrului Naţional de Cinematografie (CNC).

Regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, l-a rugat pe ministrul Theodor Paleologu, aseară, la Gala TIFF, să acţioneze în legătură cu CNC, precizând că instituţia condusă de Eugen Şerbănescu nu a fost prezentă la festival. Tudor Giurgiu a spus, în cadrul Galei TIFF, la care ministrul Culturii a înmânat trofeul Transilvania, că anul acesta, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) nu a trimis niciun reprezentant la festival.

Dincolo de aceasta însă, Gala de aseară a fost una reuşită, punctată savuros de Florin Piersic, care a fost premiat pentru întreaga carieră de actriţa Claudia Cardinale. Premii de Excelenţă au primit şi Dan Piţa şi Mircea Albulescu.

România a împărţit trofeul cu Norvegia

Marele câştigător al serii a fost, însă, Corneliu Porumboiu. Acesta a fost distins cu Trofeul „Transilvania”, împărţind premiul cu regizorul filmului norvegian „Nord”, Rune Denstad Langlo.

„Mă aşteptam la acest premiu. Reacţia sălii a fost foarte bună, pentru mine, totul a decurs perfect la TIFF. Din păcate, nu am văzut niciun film din festival, nu am apucat”, a declarat Porumboiu imediat după festival.

Regizorul s-a arătat surprins de primirea călduroasă de care a avut parte „Poliţist, adjectiv” la cele două proiecţii din festival, pentru că „este un film destul de dificil”.

„De aceea avem nevoie de public format, cum este cel de la TIFF”, a mai spus Corneliu Porumboiu. În ceea ce priveşte filmul „Nord/ North“, distincţia a fost ridicată de Nikolaj Nikitin, selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde producţia regizată de Rune Denstad Langlo a obţinut, în acest an, premiul FIPRESCI şi distincţia Europa Cinemas Label.

Cu Anders Baasmo Christiansen şi Marte Aunemo în rolurile principale, „Nord/ North“ este primul film de ficţiune al documentaristului Rune Denstad Langlo. Filmul este o comedie dramatică, filmat în plină iarnă polară, despre depresivul şi singuraticul Jomar, fost schior performant. Tot ce-şi doreşte Jomar este să locuiască din nou în spitalul psihiatric pe care l-a mai vizitat cu ocazia unei căderi nervoase. Aflând de existenţa unui copil dintr-o legătură anterioară, Jomar porneşte într-o ciudată călătorie-expediţie în nordul îndepărtat, prilej cu care eroul reuşeşte să evadeze din depresie.

TIFF se încheie, astăzi, cu proiecţia specială a filmului „Cenuşă şi sânge” de la ora 21.00 la sala Auditorium a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Premiile TIFF 2009

Trofeul Transilvania
Poliţist, adjectiv - România / Nord - Norvegia

Premiul de regie
Kabuli Kid - Franţa

Premiul FIPRESCI

Trece prin piele, Olanda

Premiul publicului

Machan, Italia - Germania - Sri Lanka

Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană

Claudia Cardinale

Premiul pentru întreaga carieră
Florin Piersic

Premiul de excelenţă

Mircea Albulescu

Premiul pentru întreaga carieră

Dan Piţa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite