TAB-urile moderne la defilare, "tablele" pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce militarul Dragoş Alexandrescu era înmormântat, după ce a murit în Afganistan într-un TAB "conservă", noile blindate Piranha zac în poligoane Cumpărate în urmă cu un an

În timp ce militarul Dragoş Alexandrescu era înmormântat, după ce a murit în Afganistan într-un TAB "conservă", noile blindate Piranha zac în poligoane

Cumpărate în urmă cu un an în baza unui contract care ridica semne de întrebare, TAB-urile Piranha sunt neoperaţionale din cauza unor defecţiuni de montaj.

Reprezentanţii Armatei au ţinut sub tăcere problemele apărute la primele zece transportoare blindate Piranha sosite în România.

De altfel, este de înţeles această atitudine, din moment ce soldaţi români mor sau sunt răniţi în Irak şi în Afganistan tocmai din cauza lipsei unor vehicule cu un nivel mai bun de protecţie.

Noile transportoare au fost cumpărate cu zeci de milioane de euro pentru a executa "misiuni" de defilare la 1 Decembrie.

Bâlbe la nivel înalt

"Transportoarele sunt în fază de probe, de instruire, aici, în România. Nu putem să facem instruirea în teatrul de luptă", declara Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat în Ministerul Apărării.

Câteva zile mai târziu, întrebat din nou despre Piranha, acelaşi secretar de stat a fost mai sincer: "Problema de fond este că pe timpul verificărilor tehnice s-au constatat unele mici neajunsuri care trebuie remediate.
Problemele sunt cauzate de asamblarea finală necorespunzătoare a transportoarelor, operaţiune realizată în România.

Este vorba despre asamblarea dintre carcasă, turelă şi armament", recunoştea Corneliu Dobriţoiu. În schimb, preşedintele Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal (din care face parte şi industria de apărare), Gheorghe Sora, respinge ideea că primele transportoare Piranha ar fi fost asamblate defectuos în România: "Nu cred asta sau, dacă acest lucru s-a întâmplat, au făcut vreo mânărie, după cum s-a întâmplat şi la licitaţie", susţine reprezentantul federaţiei sindicale.

Din nou Elbit

Piranha III C este un transportor fabricat de firma elveţiană MOWAG. În contractul cu România, un subcontractor al MOWAG este firma israeliană Elbit, vechi şi controversat partener de afaceri al statului român.
Elbit furnizează pentru Piranha turele automate pentru mitralierele de 12,7 milimetri, sisteme electro-optice şi sisteme electronice.

Valoarea totală a contractului dintre MOWAG şi Armata Română pentru 31 de transportoare este de 50 de milioane de dolari, din care componentele livrate de Elbit valorează circa 10 milioane de dolari.

Onoruri militare pentru Dragoş Alexandrescu

Ieri după-amiază, două sute de persoane au participat la înmormântarea sublocotenentului post-mortem Dragoş Alexandrescu, în cimitirul Flămânda din Câmpulung Muscel.

Slujba de pomenire a durat două ore şi a fost oficiată de un sobor de şase preoţi, doar în prezenţa familiei şi a prietenilor.

Sicriul a fost purtat pe braţe de opt militari ai Batalionului 30 Dragoslavele, iar un pluton format din 15 soldaţi a tras focuri de armă înainte ca sicriul cu corpul neînsufleţit să fie coborât în groapă. O gardă militară de la Unitatea de Vânători de Munte din Curtea de Argeş a prezentat onorul.

"Este un erou care şi-a dat viaţa pentru ţară. Noi îl aşteptam să vină sănătos acasă, dar s-a întâmplat să fie altfel. Dumnezeu să-l odihnească-n pace", a declarat maior Dorin Cotea, reprezentantul Batalionului 30 Dragoslavele din Câmpulung Muscel, din care făcea parte militarul.

Lista morţilor în Irak şi Afganistan

În perioada în care noile TAB-uri tot fac teste prin poligoane, în Afganistan şi în Irak militarii români mor în "conserve", cum numesc ei vechile transportoare.

În toamna anului trecut, în Afganistan a murit sergentul-major Aurel Marcu, iar în Irak a murit caporalul Ioan Grosaru. În martie 2008, tot în Afganistan a murit fruntaşul Ionuţ Sandu. Maşinile lor de luptă au fost distruse de explozia unor bombe artizanale. În urmă cu patru zile, sergentul-major Dragoş Alexandrescu murea după acelaşi scenariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite