Szoby Cseh, cascadorii la Securitate cu „Sabin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascadorul este acuzat de CNSAS că a fost informatorul Securităţii şi a folosit numele de cod „Sabin“. El ar fi dat informaţii despre colegi care voiau să rămână „afară“. Szoby Cseh a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978. Cascadorul răspunde franc: „Nu m-au racolat! M-am dus de bună-voie“.

Szoby Cseh (69 de ani) era angajat cascador la Centrul de Producţii Cinematografice Bucureşti şi a fost recrutat de Securitatea Municipiului Bucureşti.

Mai citeşte şi:

Cascadorul Szoby Cseh: "Nu Securitatea m-a racolat, eu m-am dus la ei"

Motivul recrutării a fost încadrarea informativă a salariaţilor de la această instituţie, deoarece Cseh „este în relaţii bune cu majoritatea şi cunoaşte preocupările acestora", iar mai târziu pentru a fi dirijat în „problema «Cinematografie»".

Potrivit unei note semnate de un ofiţer de Securitate, delaţiunile semnate de Cseh au fost apreciate pozitiv. „De la ultima analiză şi până în prezent informatorul «Sabin» a furnizat un număr de nouă materiale informative, exploatate în exterior, informări la CCES. Este un informator cu posibilităţi informative, sincer, cinstit, ataşat de organele noastre", nota securistul.

Acuzat că şi-a turnat colegii

Într-o notă de la 13 iulie 1984, redactată de un ofiţer, pe baza informaţiilor furnizate de „Sabin", se arată mai multe detalii privind viaţa cascadorului R.C.

„A intrat în relaţii cu doi comercianţi italieni pe care i-a convins să facem pentru ei nişte filme de reclamă scurte, popularizând un supermagazin şi un post de radio.Din toate discuţiile purtate, îmi dau seama că este un mare admirator al vieţii din Occident şi doreşte nespus de mult să ajungă acolo. În situaţia în care el ar lua parte la aceste filmări în Italia, ar fi favorizat de obţinerea unui loc de muncă în Italia".

CNSAS explică judecătorilor că intenţia de a părăsi ţara era considerată o atitudine potrivnică regimului comunist. De altfel, colegul lui „Sabin"a intrat în atenţia Securităţii, dispunându-se măsuri de verificare în evidenţe, iar la 3 august 1984 a fost luat în lucru prin supraveghere informativă „în vederea prevenirii intenţiilor sale".

„Sabin": „Crede că dincolo ar fi raiul pe pământ"

Într-o altă notă dată de „Sabin", la 3 ianuarie 1978, găsită într-un dosar deschis asupra unui cascador de la Circul de Stat, acesta a enumerat mai mulţi colegi „pe care-i consider că ar avea intenţia să plece din ţară", printre care şi „Ş.A., care mereu spune şi crede şi acum că dincolo ar fi raiul pe pământ".

Într-o altă notă semnată de „Sabin", la 19 mai 1985, Cseh a semnalat Securităţii că un coleg de la Centru de Producţii Cinematografice Bucureşti doreşte să plece în Italia „şi a încercat în mai multe rânduri să provoace vreo ocazie specială, dar nu a reuşit. M-a rugat să-l iau în RFG, dar am refuzat".

Pe baza acestei note, securistul nota: „D.N. - cascador, lucrat în supraveghere informativă, suspect evaziune. Este propus să plece cu filmul «Racolarea» în RFG. Sursa a fost instruită să aibă atenţie în continuare, interesând pregătirile pentru plecare pe care le face, comentariile pe care le face". Pe marginea notei, securistul a consemnat: „Verificări şi măsuri de a se preveni plecarea în exterior".

„N-am fost racolat! M-am dus de bună-voie"

Contactat de „Adevărul", Szoby Cseh a declarat că el a fost cel care s-a dus la Securitate, şi nu a fost racolat, pentru a prezenta situaţia cascadorilor de la Buftea.

„Aveam cea mai tare echipă de cascadori din Europa, dar câştigam foarte puţini bani. Ajunsesem să nu ne mai putem face profesia, era corupţie în modul în care erau date contractele în filme.M-am plâns la direcţiune şi nu s-a făcut nimic.Atunci m-am dus la Securitate şi am arătat că de această situaţie este vinovat directorul de atunci, Pivniceru", ne-a povestit cascadorul. „Ei au venit cu ideea să-mi dea un nume conspirativ «Sabin» şi am semnat un angajament", a mai arătat Cseh.

Împotriva corupţiei

Cascadorul susţine că relaţia sa cu Securitatea a vizat strict corupţia din studiourile cinematografice. „De câte ori veneam la ei, mă mai întrebau şi despre alte probleme", a mai precizat acesta. Cseh susţine că singurele documente pe care le-a semnat la Securitate, pe lângă angajament, sunt memoriile sale şi nu informări. Cascadorul neagă că şi-ar fi turnat colegi care ar fi vrut să părăsească România.

„Eu am scos foarte mulţi cascadori din ţară. Se câştigau foarte mulţi bani. Nu ştiu cine este R.C., N.D. ar putea fi Nicolae Dide (fost senator PD), pe care l-am luat de mai multe ori în străinătate. De fiecare dată mi-a făcut necazuri, deoarece ţinea legătura cu mai mulţi bişniţari fugiţi din România. Ştiu, de asemenea, că voia să plece din ţară, urmând exemplul fetei lui Alexadru Stark - care a fugit în Italia. Dar nu am spus aceste lucrui la Securitate", a subliniat Cseh.

"E un băiat prea valoros şi îl ador. N-a făcut nimic. Szoby Cseh nici nu ştia ce e Securitatea. Aşa au făcut şi cu mine, m-au acuzat degeaba unii."
Florin Piersic
actor

DECORAT

În mai 2010, Szoby Cseh a fost decorat de ministrul Culturii, Hunor Kelemen, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Colaborator în peste 150 de filme

Szoby Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în Miercurea-Ciuc (Harghita), într-o familie de etnie maghiară.

După absolvirea studiilor la Liceul „Andrei Şaguna" şi la Liceul Unirea din Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în 1966. S-a specializat în arte marţiale, gimnastică, scrimă, călărie şi alpinism. În timpul facultăţii a lucrat ca zburător la trapez la Circul Globus. A colaborat ca şi cascador la filmul „Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu.

Ulterior, a mai colaborat la filmele „Împuşcături pe portative", „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi „Serbări galante" - regizat de Rene Claire.

În perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, unde a făcut cele mai grele cascadorii, unele fiind unicat pe plan mondial. A colaborat la realizarea a peste 150 de lungmetraje artistice sau TV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite