Sute de accidente pe pârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la deschiderea sezonului, la 15 decembrie, peste 300 de turişti aflaţi la schi pe Valea Prahovei au ajuns la spital cu fracturi, tăieturi sau entorse. Salvamontiştii spun că majoritatea accidentelor se produc din vina turiştilor, care fie nu sunt echipaţi corespunzător, fie se aventurează pe schiuri fără să aibă experienţă.

În ultimele două zile, peste 40 de persoane s-au accidentat pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga. Un tânăr în vârstă de 30 de ani a fost grav rănit după ce s-a izbit cu sania de un copac pe pârtia Kalinderu din Buşteni. Rezultatul: trei coaste rupte şi coloana vertebrală fisurată.
De altfel, din 15 decembrie -ziua în care se deschide oficial sezonul de schi în staţiunile de pe Valea Prahovei - până ieri, aproximativ 300 de oameni au ajuns la Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie din Azuga, singura unitate sanitară cu acest profil din zonă. Potrivit managerului spitalului, medicul Lidia Râşnoveanu, numărul prezentărilor la acest spital este de cinci sau chiar şase ori mai mare decât într-o lună de vară.

Lidia Râşnoveanu a precizat că cei mai mulţi dintre turişti au suferit fracturi ale membrelor superioare sau inferioare. „Pacienţii au între 10 şi 50 de ani şi doar 10 - 15 la sută din aceştia rămân internaţi. Majoritatea aleg să se transfere la spitale din localităţile în care domiciliază", a declarat medicul Râşnoveanu pentru Mediafax.

Periculos cu sania

Salvamontiştii, care au avut mult de lucru în această perioadă - spun că cele mai multe dintre accidentările produse pe pârtii sunt din vina turiştilor, care fie nu sunt echipaţi corespunzător, fie urcă pe schiuri sau snowboard fără să aibă experienţă şi fără să ia cursuri de la instructori. „Frecvenţa accidentărilor în weekend este de zece în fiecare zi. Turiştii care se lovesc cel mai des sunt cei care se dau cu sania şi nu ştiu să o stăpânească", explică Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont din Buşteni.

Cauze: aglomeraţia şi imprudenţa

La Sinaia, de exemplu, în ultimele săptămâni s-au produs 30 de accidente. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Salvamont Sinaia, cinci persoane au suferit fracturi, alte şapte au avut entorse, doi schiori au suferit ruperi de ligamente, iar o altă persoană a suferit o plagă tăiată. De asemenea, patru schiori au ieşit de pe pârtie şi s-au rătăcit, salvamontiştii intervenind pentru recuperarea lor.

Pe pârtia Kalinderu, din staţiunea prahoveană Buşteni, ­s-au lovit zdravăn zece persoane, numai în intervalul 4 - 8 ianuarie, a precizat Ion Vasilescu, administratorul pârtiei. Şapte dintre accidente s-au produs vineri, alte două având loc ieri, când pe Kalinderu erau peste 2.000 de turişti. Ion Vasilescu susţine că pârtia pe care o administrează oferă toate condiţiile de siguranţă necesare şi că, în peste 95 la sută din cazuri, incidendele s-au produs din imprudenţa turiştilor.

Şi în staţiunea gorjeană Rânca, accidentele se ţin lanţ. De pildă, în ziua de Revelion, 17 persoane care s-a aventurat pe pârtiile de schi au suferit fracturi. Din fericire, în ultimele zile nu s-au mai înregistrat incidente grave. „Nu au fost decât opt cazuri de luxaţii în toată săptămâna. Totuşi, în weekend, când este foarte aglomerat, noi păstrăm în permanenţă cinci salvamontişti în staţiune", a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Alternative de distracţie

Cei care ajung pe Valea Prahovei au la dispoziţie şi alte mijloace de distracţie, în afară de schi şi snowboard. La Sinaia, în Snow Park-ul din Poiana Stânii, există o pârtie de tubing, dar şi o tiroliană, pe o distanţă de 200 de metri. Snow tubing se poate face însă şi la Azuga, pe pârtia Cazacu, care este dotată cu săniuţe gonflabile recomandate în special copiilor. O oră de distracţie, pe aceste pârtii costă 10 lei. ; A contribuit Loredana Fîciu

"Frecvenţa acciden­tărilor în weekend este de zece pe zi. Turiştii care se lovesc cel mai des sunt cei care se dau cu sania şi nu ştiu să o stăpânească."
Gheorghe Haiduc şef Salvamont Buşteni

"În weekend, când este foarte aglomerat, păstrăm în permanenţă cinci salvamontişti în staţiunea Rânca."
Sabin Cornoiu şef Salvamont Gorj

Criza a redus preţurile

Pentru ca turiştii să nu opteze pentru vacanţe în alte ţări, hotelierii de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov au redus preţurile la cazare cu aproximativ 20%, faţă de anul trecut. Şi în acest an, turiştii străini prezenţi în staţiunile montane româneşti puteau fi număraţi pe degete.

Risc de avalanşă

Potrivit salvamontiştilor, riscul de avalanşă pe Valea Prahovei va creşte dacă vremea continuă să se încălzească. „La prânz avem temperaturi de 0 grade Celsius şi, deşi în majoritatea timpului este înnorat, nu ninge", spune Dan Niţion, salvamontist în Sinaia. Niţion spune că turiştii ar trebui să evite traseele din Sinaia pentru că pe sub zăpadă s-a format un strat periculos de gheaţă.

Iar vremea chiar se încălzeşte. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că în zilele următoare vom avea temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului, în special în vestul ţării şi în zonele de deal şi de munte. Astăzi, în regiunile intracarpatice şi la munte vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie. Temperaturile vor ajunge până la 12 grade Celsius în Dealurile de Vest, iar cele minime nu vor scădea sub -6 grade. Luni, vremea se păstrează la fel de caldă.

Distracţia continuă

image

Mii de turiştii se distrează pe Valea Prahovei Foto: Bogdan Crăciun

În ciuda riscurilor de accidente la care se expun, turiştii aglomerează în continuare pârtiile de pe Valea Prahovei şi Braşov. În Poiana Braşov, Sinaia, Buşteni şi Predeal, distracţia nu a contenit de dimineaţa până seara. Zăpada numai bună pentru schi a adunat mii de turişti în staţiuni, iar hotelurile au fost aproape pline de moldovenii, ­ucrainienii şi ruşii care au petrecut Crăciunul pe rit vechi.

Starea pârtiilor pe Valea Prahovei

Buşteni Kalinderu - strat de zăpadă de 60 de centimetri, condiţii excelente. Tunurile de zăpadă artificială funcţionează la capacitate maximă, iar telescaunul este funcţional.

Valea Cerbului - 30 de centimetri. Funcţionează instalaţia de nocturnă şi cea de zăpadă artificială.

Azuga - Sorica - 60 de centimetri, condiţii de schi foarte bune, funcţionează instalaţia de zăpadă artificială şi cea de noctură.
Cazacu - 35 de centimetri, condiţiile de schi bune, datorită tunurilor de zăpadă artificială.

Sinaia - Valea Dorului - 10 centimetri, se schiază bine.
Valea Soarelui - 15 centimetri, condiţii bune.

Predeal- Pârtia Cocoşul -20 de centimetri, nu există nocturnă, se schiază bine.
- Clăbucet - 20 de centimetri, nu există nocturnă, se schiază bine.
- Subteleferic -25 de centimetri, nu există nocturnă, nerecomandată.
- Clăbucet sosire - 65 de centimetri, nocturna funcţionează, condiţii foarte bune.
- Clăbucet variantă -  50 de centimetri,  nu există nocturnă, se schiază bine.
- Clăbucet şcoală - 50 de centimetri,  nu există nocturnă, se schiază bine.
- Pârâul Rece - 20 de centimetri, nu există nocturnă, nerecomandat. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite