Sute de locuinţe vâlcene, fără curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de locuinţe vâlcene, fără curent electric
Sute de locuinţe vâlcene, fără curent electric

Doar localitatea Bujoreni a primit bani pentru extinderea reţelei electrice, deşi în 2008 şi 2009 s-au depus mai multe proiecte pentru obţinerea de fonduri

O statistică realizată de Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea arată că 1.205 familii din judeţ nu au curent electric. „Avem 741 de locuinţe identificate anul trecut. La acestea se adaugă alte 464 din alte şase localităţi pentru care s-a aprobat proiectul de extindere a reţelelor, la sfârşitul lunii august. Locuinţele  fără curent sunt şi în mediul urban, dar şi rural. Toate aceste locuinţe vor fi racordate la energie electrică prin programul «Electrificare 2007-2009» cu fonduri de la guvern“, a declarat Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea. Printre localităţile cu multe familii care stau la lumânare se regăsesc Băile Olăneşti (168 de case), Malaia (83), Dăeşti (110). 
 În oraşul Băile Olăneşti nu există curent electric în multe cătune. Autorităţile susţin că a crescut numărul gospodăriilor fără curent, deoarece s-au construit cabane montane în zone în care nu există reţele electrice. În Olăneşti nu e curent electric în cătunele Faţa Dealului, Viezuianu, Mosuoroasa, Cumpăna şi satul Cheia. În cătunul Cumpăna trăiesc şase familii care nu au curent. Viorica Şteşco are o cabană de vacanţă, dar nu are lumină. „Stăm la cabană la lampă şi la lumânare. Mulţi oameni au cumpărat terenuri aici ca să ridice cabane, dar, pentru că nu e curent, au renunţat. Zona e superbă. Dacă se va amenaja drumul şi va fi lumină, o să vină mulţi turişti în zonă“, spune Viorica Şteşco.

Fac lumină cu generatorul pe benzină


Satul Teiu, din localitatea Amărăşti, nu are curent electric. Situat pe un deal, el adăposteşte şapte gospodării. Familia Vâlvoi are patru băieţi cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani. În zonă nu a fost niciodată reţea electrică. „Am stat la lumina lumânărilor şi la lampă până acum patru ani. De atunci, ne-am luat un generator care merge pe benzină. Cu ajutorul lui avem o oră, două curent pe zi, dar mai stăm şi la lumânare. Le-am luat copiilor şi un calculator, dar pentru că energia produsă de generator e slabă şi cade de multe ori, acesta s-a ars. Frigider nu pot să ţin din aceeaşi cauză, dar şi pentru că generatorul consumă foarte mult“, spune Nicoleta Vâlvoi. Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea, spune că deşi s-au trimis şi în 2008 şi în 2009 mai multe proiecte  prin care s-au cerut bani pentru electrificarea locuinţelor, finanţare nu a primit decât localitatea Bujoreni, 100.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite