Sute de deţinuţi politici vor da statul în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care le acordă beneficii băneşti va fi abrogată peste trei ani

În judeţul Vâlcea sunt aproximativ 450 de persoane care vor acţiona în instanţă statul român. Acestea fac parte din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) Vâlcea şi spun că sunt obligate să ia această decizie pentru că, începând din anul 2012, ajutoarele acordate de stat vor fi sistate. În situaţia pierderii beneficiilor obţinute după ani buni în puşcăriile comuniste este şi Marin Urzică, un om care a petrecut mai bine de 17 ani în închisoare. „Pensia pe care o primesc de pe urma faptului că am fost deţinut politic este una decentă. Eu, fiind singur, reuşesc să mă descurc. Dacă însă se va renunţa la acest ajutor, lucrurile vor fi foarte dificile. În situaţia mea sunt mulţi camarazi cu care am înfundat puşcăriile comuniste“, povesteşte bătrânul.

Măsură impusă de Uniunea Europeană

Nicolae Stănculescu, secretarul filialei AFDPR din Vâlcea, spune că măsura a fost luată deoarece legislaţia Uniunii Europene nu mai permite acordarea acestor  beneficii cetăţenilor. „A apărut o nouă lege care ne dă dreptul să obţinem despăgubiri din partea statului pe cale judecătorească în termen de trei ani. Este vorba de legea 221 din 2009, care în acest moment nu are norme de aplicare“, explică Stănculescu. El mai spune că membrii asociaţiei trebuie să îşi pregătească din timp dosarele pentru acţiunea în instanţă. „Legea va conţine despăgubiri pentru condamnări, dar şi pentru recuperarea unor bunuri confiscate de regimul comunist“, mai spune Stănculescu.

Conducerea AFDPR susţine că numai în Râmnicu Vâlcea sunt 120 de vârstnici care beneficiază de aceste compensaţii. „Se pot interesa la asociaţie pentru a vedea ce fel de acte trebuie. O să fie cea mai de amploare acţiune în instanţă din ultimii ani, fiecare dosar fiind judecat separat“, a încheiat Stănculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite