Sute de băcăuani învaţă meserii noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul înscrierilor la cursurile de recalificare s-a triplat

Dintre cei 756 de şomeri dornici să-şi schimbe specializarea, 30% au studii medii sau superioare.

Sute de băcăuani dintre cei rămaşi pe drumuri de la începutul anului caută acum să se angajeze învăţând noi meserii. Conform statisticilor, numărul băcăuanilor care s-au înscris la cursuri de formare profesională în ultimele luni s-a triplat faţă de aceeaşi perioadă din 2008.
„La începutul lunii aprilie, figurau în evidenţele noastre ca urmând un curs de recalificare 756 de şomeri. Cei mai mulţi provin din mediul rural”, a declarat Octavian Ţicău, şef serviciu în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău. Totodată, s-a modificat în bună măsură şi profilul educaţional al cursanţilor.
„Spre deosebire de alţi ani, avem şi foarte mulţi absolvenţi de studii medii şi superioare, care optează pentru unul sau mai multe din cursurile noastre. Ponderea lor este de aproximativ 30% din numărul total al cursanţilor”, a mai spus Ţicău.

Cursanţii sunt neîncrezători în viitorul lor
Oficialii AJOFM susţin că cei mai pesimişti dintre cursanţi sunt cei care au depăşit vârsta de 40 de ani. Aceştia sunt de părere că schimbarea meseriei nu le este chiar la îndemână.
În plus, şomerii mai în vârstă se arată pesimişti în faţa instructorilor, cărora li se plâng că nu vor putea face faţă concurenţei venite din partea tinerilor, indiferent dacă aceştia sunt sau nu pregătiţi în meseria pentru care optează. „M-am orientat către cursurile de contabilitate în speranţa că voi găsi ceva de muncă, dar şansele sunt mici. Sunt foarte mulţi tineri care îşi caută un loc de muncă şi care au o capacitate de învăţare mai mare decât a noastră”, este de părere Liliana Muntean, o băcăuancă care s-a înscris la cursurile organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Bursa cursurilor de recalificare

Potrivit AJOFM Bacău, în perioada ianuarie - martie a acestui an, în urma absolvirii cursurilor au fost încadrate în muncă 218 persoane. Cei mai mulţi şomeri au optat pentru programele de iniţiere, calificare, recalificare şi perfecţionare dedicate cosmeticienilor, electricienilor în instalaţii energetice, operatorilor pe calculator, inspectorilor resurse umane şi contabililor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite