Suspiciunile PDL faţă de organizarea referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu câteva zile înainte de referendum, regulile  de votare fac obiectul unor contestaţii
Cu câteva zile înainte de referendum, regulile de votare fac obiectul unor contestaţii

Democrat-liberalii susţin că Puterea a lăsat portiţe pentru ilegalităţi pe 29 iulie, dar ministrul Administraţiei îi contrazice.

Cu o zi înainte de Colegiul Director în care vor discuta despre boicotarea referendumului, democrat-liberalii şi-au înteţit acuzaţiile de fraudă la adresa USL.

Una dintre direcţiile de atac ale PDL vizează eliminarea din procesele-verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare.

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu susţine că schimbarea, operată prin ordonanţa prin care se modifică Legea referendumului,  ar ascunde o intenţie de fraudă a USL. În plus, din modelul proceselor-verbale ar fi eliminată inclusiv litera la care se menţiona numărul ştampilelor cu menţiunea «VOTAT» în secţia de votare, dar şi dacă una sau mai multe ştampile dispar, ori starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării.

În schimb, ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre (PNL), a explicat pentru „Adevărul" că anexele la ordonanţa de urgenţă sunt identice cu cele din Legea referendumului. „Anexele sunt preluate din Legea 3/2000 şi este firesc să fie diferite de cele de la alegerile prezidenţiale", a explicat Dobre. El a adăugat că listele suplimentare vor exista în continuare.

AEP nu a cumpărat softul

De altfel, şi democrat-liberalul Adriean Videanu a afirmat că PDL are mijloacele necesare pentru a depista votul multiplu. Chiar dacă numărul alegătorilor nu mai apare în procesul-verbal, reprezentanţii PDL din secţiile de votare au acces la listele suplimentare.

Democrat-liberalii au cerut, de asemenea, folosirea de către autorităţi a unui soft pentru depistarea votului multiplu. Deocamdată, însă, instituţia care ar trebui să introducă un asemenea sistem, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), nu a făcut acest pas. AEP a anunţat că a primit trei oferte pentru acest sistem, dar că niciuna dintre oferte nu a fost admisibilă. Motivul: „În urma deschiderii documentaţiei s-a constatat faptul că niciunul dintre ofertanţi nu a depus garanţia de participare cu perioada de valabilitate solicitată prin documentaţia de atribuire". AEP este condusă de Ana Maria Pătru, propusă pentru această funcţie de PDL.

În seara de 7 iunie 2009, Pătru, la aceea vreme vicepreşedinte al BEC, a fost suprinsă de presă la o petrecere ţinută de Traian Băsescu şi PDL. La momentul respectiv, numărea voturilor pentru euroalegeri, la care candidase şi Elena Băsescu, nu se încheiase.

Fără camere de luat vederi

PDL a solicitat şi instalarea de camere video în toate secţiile de vot speciale, vicepreşedintele Cristian Boureanu arătând că democrat-liberalii exclud desfăşurarea referendumului în secţiile unde nu există aceste camere. Victor Paul Dobre susţine, însă, că nu are posibilitatea legală de a face acest lucru. „Camerele video s-au instalat la alegerile prezidenţiale pentru că erau prevăzute în lege, iar unul dintre membrii biroului era informatician. Acum nu există asemenea reglementări".

Unde sunt secţii de votare

PDL Dâmboviţa  a acuzat Prefectura judeţului că a aprobat înfiinţarea unei secţii de votare în Munţii Bucegi într-un hotel al senatorului PSD Valentin Calcan. Prefectura susţine că secţia a fost înfiinţată la dorinţa stareţului schitului şi a călugărilor.

CCR stabileşte regulile

Curtea Constituţională va judeca astăzi contestaţia depusă joi de PDL privind prelungirea programului la referendum, până la ora 23.00. Tot joi, democrat-liberalii au mai depus o contestaţie pe legea care aprobă ordonanţa privind competenţele Curţii Constituţionale. Vicepreşedintele democrat-liberal Sever Voinescu a precizat că PDL a atacat la Curtea Constituţională legea care prevede că programul de vot la referendum se stabileşte prin hotărâre de Guvern, pentru a încerca să clarifice „un pic lucrurile", arătând că „este un hăţiş legislativ".

Tot astăzi, Curtea va lua în discuţie sesizarea PDL ce vizează articolul 3 din hotărârea Parlamentului, care prevede că, „în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".

Băsescu: Şi eu aş fi stat acasă

Preşedintele suspendat Traian Băsescu este de părere că „singurul lucru extrem de important", în balanţa referendumului, este câţi cetăţeni vor sta acasă, alături de cei care vin la urne şi votează împotriva demiterii. „Singurul lucru extrem de important este legat de proporţia votanţi «Nu» şi cei care stau acasă, pe de o parte, şi votanţi «Da». Eu cred că cei cu «Da» vor fi mult mai puţini", a estimat Băsescu, într-o discuţie online la Hotnews.

De asemenea, preşedintele suspendat a fost întrebat de ce nu-i îndeamnă la boicot pe susţinătorii săi, pentru a nu legitima „o lovitură de stat". „Ştiu că atitudinea mea îi pune pe români într-o situaţie extrem de dificilă. Trebuie să spun că obiectivul meu nu a fost acesta, ci ideea că prin vot românii pot arăta că democraţia este instaurată generalizat în poporul român", a declarat Băsescu. Preşedintele suspendat a mai precizat că, în alte împrejurări politice, i-ar fi îndemnat pe români să sancţioneze actuala putere politică prin neprezentarea la urne.

„Sigur, şi varianta neprezentării este una valabilă, şi înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat. Dacă nu aş fi fost mânat de gândul rapidei recuperări a credibilităţii României, şi eu aş fi îndemnat la neparticipare", a mai spus Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite