Suspendarea şefului statului, comentată de presa din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost transmis de toate agenţiile de ştiri şi dezbătut pe larg, în importante publicaţii internaţionale, cum ar fi "Le Monde" sau

Subiectul suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost transmis de toate agenţiile de ştiri şi dezbătut pe larg, în importante publicaţii internaţionale, cum ar fi "Le Monde" sau "Washington Post". După ce rezultatul votului din parlament a fost dat publicităţii, mai multe posturi de televiziune şi-au oprit transmisia (vezi CNN), pentru a anunţa, într-un "Breaking News", schimbările majore din România. Ieri, numeroase publicaţii au oferit detalii şi au analizat noua configuraţie a scenei politice româneşti. "Se adânceşte criza politică din România", a titrat cotidianul italian "Osservatorio di Balcani", în timp ce cunoscutul ziar "La Repubblica" a anunţat că preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a preluat, ad interim, funcţia supremă în stat. A fost citat judecătorul Curţii Constituţionale Acsinte Gaspar, care a confirmat că înaltul for a luat act de decizia parlamentului, de suspendare a lui Traian Băsescu. "România a rămas fără preşedinte, la trei luni după ce a intrat în Uniunea Europeană", a anunţat (până şi) cotidianul "Courrier du Vietnam". Publicaţia franceză "Le Nouvel Observateur" a subliniat că "preşedintele, după ce a fost suspendat din cauza acuzaţiilor de încălcare a Constituţiei, nu a vorbit foarte clar despre demisia sa". Iar prestigiosul cotidian "Le Monde" a făcut o analiză a situaţiei nou-create, precum şi a implicaţiilor politice pe termen scurt şi lung. Publicaţia franceză susţine că, la numai trei luni de la intrarea în UE, România riscă acum să-şi piardă credibilitatea în faţa partenerilor europeni. La rândul său, agenţia britanică de ştiri BBC a relatat despre manifestaţia din Piaţa Universităţii şi despre promisiunea făcută de Traian Băsescu participanţilor la miting că "se va întâlni" cu aceştia "la urne". În fine, cotidianul american "Washington Post" a comentat, pe scurt, informaţia referitoare la suspendarea preşedintelui Băsescu. Despre liderul de la Cotroceni, publicaţia de peste Ocean a scris că "a condus reformele sociale şi economice pentru a ajuta România să se alăture Uniunii Europene".

Efectele suspendării asupra procesului de reformă, în atenţia UE

Comisia Europeană nu este interesată de evoluţia vieţii politice româneşti atât timp cât nu afectează procesul de reformă şi nu întârzie implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Suspendarea sau demiterea preşedintelui este "o problemă care priveşte instituţiile româneşti şi procesul democratic din România", dar situaţia actuală "trebuie rezolvată prin mijloace democratice", a atras atenţia Johannes Laitenberger, purtătorul de cuvânt al preşedintelui CE, Durao Barroso. Laitenberger a avertizat forurile de conducere de la Bucureşti că UE va evalua riguros dacă România şi Bulgaria au îndeplinit obiectivele incluse în tratat. "Dorinţa mea puternică este să nu asistăm la o încetinire a consolidării procesului de reformă. Nu este treaba mea să evaluez situaţia internă. Pentru mine sunt foarte importante rezultatele", a declarat, într-un interviu acordat Reuters, vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini. Comisarul european şi-a exprimat neliniştea şi faţă de posibilitatea înlocuirii procurorului-general anticorupţie, Daniel Morar, pe fondul necesităţii continuării investigaţiilor în dosarele importante din România. "Aş dori să-l văd pe procurorul-general anticorupţie (...) fiind susţinut de guvern", a mai spus Frattini.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite