Supravieţuitorii de la Sarajevo speră într-o condamnare rapidă a lui Karadzici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supravieţuitorii de la Sarajevo speră într-o condamnare rapidă a lui Karadzici
Supravieţuitorii de la Sarajevo speră într-o condamnare rapidă a lui Karadzici

Supravieţuitorii războiului care a avut loc în Bosnia în anii 1992 - 1995 speră ca Radovan Karadzici să fie condamnat rapid pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţi, relatează AFP

"Vreau să mă trezesc într-o zi şi să aflu că îşi va petrece restul vieţii în închisoare", spune Esad Poyder, un vânzător din capitala Bosniei, care, la fel ca alţi supravieţuitori ai asediului din Sarajevo, îşi pune speranţa într-o condamnare rapidă şi dură a lui Radovan Karadzici.

"Sper din tot sufletul că procesul lui Karadzici nu va dura ani de zile şi că el va fi condamnat la închisoare pe viaţă",  a afirmat Esad Pozder, care a supravieţuit masacrului din 1994 din Piaţa Markale, din centrul capitalei, unde un obuz tras de forţele sârbe bosniace a făcut 68 de morţi.

Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, urma să fie judecat începând de astăzi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga, pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina, din 1992-1995. Acuzatul a boicotat însă începutul procesului, care a fost amânat pentru mâine.

"Sper că va trăi suficient de mult pentru a fi condamnat. Ar fi de neiertat să sfârşeasă precum Miloşevici", spune, la rândul său, Sead Husici, un economist în vârstă de 40 de ani. El a făcut referire la preşedintele iugoslav Slobodan Miloşevici, mort în închisoarea de la Haga în martie 2006, înainte de sfârşitul procesului său pentru genocid.

Radovan Karadzici urmează să dea socoteală pentru rolul său în asedierea Sarajevo de către forţele sârbe din Bosnia, în cursul căreia 10.000 de persoane au murit între 1992 şi 1995, şi în masacrarea a peste 7.000 de musulmani la Srebreniţa, în estul Bosniei, în iulie 1995.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite