Suplimentele alimentare au noi restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formulări de genul „te supără prostata?“ sau „este indicat în constipaţii“ nu vor mai fi permise în prezentarea acestor produse. Vor fi acceptate doar exprimări generale, cum ar fi „suplimentele alimentare pot fi consumate pentru menţinerea stării de sănătate“.

Suplimentele alimentare vor fi produse, comercializate şi popularizate după noi reguli, propuse în urmă cu câteva zile de Ministerul Sănătăţii (MS). Cele mai restrictive sunt normele privitoare la etichetarea şi publicitatea acestora. Astfel, potrivit proiectului de ordonanţă, suplimentelor alimentare nu li se va mai putea ataşa calitatea de a trata sau ameliora anumite boli.

Fără halate albe în spoturi video

De altfel, etichetele şi toate formele de publicitate nu vor mai putea face referire la nicio boală şi nici la simptomele acestora. Expresii de genul „te supără prostata?", „urinezi des?", „te tratează de la primele forme de răceală", „te supără bila?" sau „este indicat în constipaţii sau ca adjuvant în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal" nu vor mai fi permise.

MS a lăsat liber la câteva expresii, cum ar fi „suplimentele alimentare pot fi consumate pentru menţinerea stării de sănătate" sau la „revigorarea, tonifierea organismului".

În popularizarea acestor produse nu se va mai putea folosi imaginea doctorului sau a farmacistului în halat alb, a instrumentelor medicale şi nici a avizelor date de diverse instituţii medicale, cum ar fi „produs avizat de Colegiul Farmaciştilor".

Se face o bază de date

Orice formă de publicitate la suplimentele alimentare va trebui mai întâi avizată de Ministerul Sănătăţii înainte de a fi difuzată. În introducerea noilor reguli, MS invocă ultimele reglementări europene. De asemenea, noua bază de date a tuturor acestor produse, care le include şi pe cele pentru sportivi, va aduce, susţine ministerul, „o evidenţă mai strictă a suplimentelor alimentare aflate pe  piaţă, care poate asigura o mai bună protecţie a sănătăţii consumatorilor".

Potrivit MS, suplimentele alimentare sunt acele produse al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi (vitamine, minerale) sau de alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic.

Cuvinte interzise

Noile norme interzic folosirea următoarelor cuvinte:
-„medical",
-„bolnav", „boală",
-„farmacie",
-„remediu",
-„medicament",
-„tratament", precum şi traduceri ale acestora, sinonime sau cuvinte care provin din familia lor lexicală.

Expresii permise

Suplimentele alimentare pot fi consumate pentru:
-„optimizarea funcţiilor organismului"
-„menţinerea stării de sănătate"
-„revigorarea, tonifierea organismului"
-„creşterea speranţei de viaţă"
-„limitarea consecinţelor negative ale contaminanţilor"
-„dezvoltarea unui  fizic şi psihic sănătos"
-„îmbunătăţirea calităţii vieţii"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite