Superficialitatea costă 93.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Superficialitatea costă 93.000 de euro
Superficialitatea costă 93.000 de euro

Mii de euro din programul „Cornul şi laptele” riscă să nu mai ajungă în bugetul statului, din cauza unor neglijenţe. Dosarul de rambursare a banilor decontaţi de stat prin  acest program are şanse mari să fie declarat neeligibil.

 Un program guvernamental finanţat din fonduri europene, pigmentat cu o proastă informare şi cu pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta, sunt ingredientele care descriu modul în care programul „Cornul şi laptele” s-a pus în practică în judeţ, în primul semestru al anului şcolar 2008-2009.
Deşi statul, prin Consiliul Judeţean (CJ), a decontat plata către furnizorii de lactate incluşi în programul „Cornul şi laptele”, dosarul de rambursare din partea Uniunii Europene (UE) are toate şansele să fie respins, iar statul să piardă 93.000 de euro. Totul din cauza neînţelegerile din teritoriu dintre instituţiile responsabile cu punerea în practică a acestui program.

Liste incomplete a beneficiarilor

Potrivit şefului Serviciului de Examinări Cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), Cătălina Găncean, problemele s-au ivit în urma unor controale la câteva şcoli din judeţ. „Am primit dosarul cu beneficiarii şi toată documentaţia de la Consiliul Judeţean şi am început eşalonarea şcolilor. Am verificat 28 de şcoli. Avizele de predare-primire, lista beneficiarilor şi alte documentaţii cerute de  UE nu erau complete”, spune Cătălina Găncean, reprezentantul instituţiei care se ocupă de deconturile pe fonduri europene.
Aceasta adaugă că fără aceste controale  pozitive, dosarul de rambursare a banilor plătiţi de CJ către furnizori nu poate fi restituit. „Aşteptăm zilele acestea raportul de control pentru toate şcolile verificate. Sunt şanse mari să fie declarat neeligibil”, a mai precizat aceasta.

Instituţiile se acuză reciproc

Învinuiţi că nu ar fi reuşit să întocmească corect listele cu elevii care au primit cornul şi laptele în primul semestru, reprezentanţii Inspectoratul Şcolar (ISJ) spun că nu au fost suficient de bine informaţi despre procedurile de stabilire a evidenţelor. „Nouă nu ne-au spus de la început ce vor. Ne-au cerut un număr mediu de elevi, apoi au vrut evidenţe despre câţi copii au primit lapte, câţi brânză, în câte zile. Cred că ar trebui să ne punem de acord şi să ştim ce vrem unii de la alţii”, spune Gavril Câmpan, inspector de specialitate.
Acesta adaugă că deficienţele au fost semnalate în toate unităţile de învăţământ, ceea ce elimină din discuţie incompetenţa reprezentanţilor şcolari.

Pentru 36.000 de copii

Potrivit reprezentanţilor APIA, peste 36.000 de elevi din judeţ au primit „Cornul şi laptele” în acest an şcolar. Mai exact, toţi copiii de la grădiniţele cu program normal şi cei din clasele I-VIII. Programul guvernamental a fost aplicat în România din 2002, iar de doi ani este subvenţionat cu bani din fondurile UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite